Технологија и Наука

Откриће „Војаџера 1″ збунило научнике

Voyager_1_entering_heliosheath_region-300x202
Изгледа да Насиној свемирској летелици Војаџер 1 није било довољно то што је једини људски производ који је отишао најдаље од Земље већ је сада ушао у бизаран нови регион на ивици соларног система који је потпуно збунио физичаре пошто њихове теорије нису у стању да предвиде ништа слично.

Лансирани пре 36 година, свемирске летелице „Војаџер 1 и 2″ направили су импресивну турнеју кроз соларни систем и током тог путовања научницима су послали спектакуларне податке.

Научници су првобитно мислили да ће улазак „Војаџера 1″ у овај нови део свемира, где су ефекти остатка галаксије знатно наглашенији, бити постепен и неузбудљив. Међутим, показало се да је транзиција знатно компликованија него што су научници предвиђали. Војаџер 1 сада улази у чудан регион који научници нису у стању да схвате.

„Модели који су предвиђали шта би том приликом могло да се деси потпуно су нетачни. Тренутно буквално немамо мапу која би могла да нам покаже шта сада можемо да очекујемо“, изјавио је физичар Стаматиос Кирмигис са Универзитета Џон Хопкинс.

Сунце ствара плазму од наелектрисаних честица која се назива соларним ветром и коју избацује из своје атмосфере брзином већом од 1 милиона км/х. Неки од ових јона избацују се брзином која износи 10 одсто брзине светлости и те честице такође са собом носе и соларна магнетска поља.

Истраживачи знају да је „Војаџер 1″ ушао кроз ивицу соларног ветра 2003. године, када су његови инструменти показали да се честице око њега крећу субсоничном брзином пошто су успориле од сунчевог избацивања.

Онда, пре годину дана, све је нагло утихнуло. Инструменти „Војаџера 1″ показали су да су се соларни ветрови смањили скоро 1.000 пута, до тачке када када више нису могли да буду идентификовани. Ова транзиција десила се изузетном брзином, у року од свега неколико дана.

У исто време, количина космичких зрака повећала се у знатној мери, што би било логично „да је Војаџер био ван соларног ветра“, изјавио је физичар Ед Стоун. Изгледало је као да је Војаџер изашао из сунчевог утицаја.

У чему је проблем? Уколико је соларни ветар у потпуности нестао, космички зраци би требало да струје у свим правцима. Уместо тога, Војаџер је забележио да углавном долазе из једног правца. И не само то, иако су соларне честице нестале, инструменти нису уочили никакву промену у магнетном пољу око летелице. Ово је тешко објаснити пошто се сматра да је магнетно поље галаксије под углом од 60 степени у односу на сунчево поље.

Нико тренутно није сигуран у то шта се дешава.

„У питању је велико изненађење. На неки начин дотакли смо интергалактичку средину, али се и даље налазимо у сунчевој кући “, изјавио је астроном Мерав Офер са Универзитета Бостон.

Чини се као да је Војаџер излазио напоље, али уместо тога, нашао се у фоајеу сунчеве куће са отвореним вратима која су дозвољавала да улази галактички ветар.
Не само да научници нису очекивали да такав фоаје постоји, већ не знају ни колико ће „Војаџер 1″ остати у њему.

Поједини научници предвиђају да ће му требати месеци па чак и године, пре него што стигне то међузвезданог простора.

„Међутим, то може да се деси и за неколико дана. Тренутно немамо модел који би могао да нам да такву информацију. Па чак и тада, Војаџер неће стварно напустити звездани систем, већ само регион унутар ког соларни ветар доминира.

Убеђен сам да је природа знатно креативнија него ми“, сматра Стоун.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *