Вијести, Технологија и Наука

NSA шпијунира и ОЕБС

Беч – Америчка обавјештајна служба NSA прислушкује и ОЕБС у Бечу, тврди њемачки експерт Холгер Штарк.

Он истиче да се ОЕБС на списку за прислушкивање нашао по налогу предсједника САД Барака Обаме.

Према његовим ријечима, ОЕБС је „спољнополитичка мета“ NSA и на листи се наводи као организација за праћење приоритета четири, а све у вези с контролом и шверца наоружања са приоритетом три. Сва сазнања се просљеђују министрима иностраних послова и одбране.

– Криза у Украјини повећала је интересовање САД за ОЕБС – указао је он. Штарк каже да може бити сигуран да службеници NSA дјелују и из Беча, наводећи да надзиру и Организацију земаља извозница нафте (ОПЕК) и то уз помоћ софтвера „Quantum insert“.

Он је истакао да су службеници NSA, односно њена јединица за одређене операције, озвучили сједиште УН у Њујорку, а највјероватније и Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) у Бечу, пошто је ова организација, због контроле наоружања, наведена као највиши приоритет.

Беч, како је рекао Штарк, за америчке обавјештајне службе није било које мјесто, већ је од „посебног значаја“.

– Све говори у прилог томе да су главне мете у Бечу, осим  међународних организација, руска, иранска и сјевернокорејска амбасада – објаснио је он.

У документима NSA Бечу се придаје велики значај, и према Штарку, у Амбасади САД је смјештена опрема којом управља централа из САД.

Амерички шпијуни у Бечу добијају и егзотичне задатке. Тако су 12. јануара 2010, када је земљотрес изазвао велику штету на Хаитију, јединице из Беча прислушкивале државни врх Хаитија. Они су та сазнања просљеђивали предсједничком кабинету САД, а разлог што је прислушкивање спроведено из Беча је што је у главном граду Аустрије био један лингвиста који је преводио са креолског на енглески.

NSA шпијунира и ОЕБС

NSA шпијунира и ОЕБС

Организација „Викиликс“ у сриједу је саопштила да је одлучна да објави име земље коју NSA масовно прислушкује, упркос упозорењима да би тај податак могао довести до повећаног насиља, па чак и смрти. („Пресе“)

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *