Вијести, Технологија и Наука

Ноћас на небу Србије супер Месец и метеорска киша!

БЕОГРАД – На ноћном небу у недељу очекује нас драматични спектакл током којег ћемо имати прилику да посматрамо супермесец и кишу метеора Персеида.

Месец ће нам се представити у свом највећем и најблиставијем издању у последних 20 година, јер осим што ће бити пун, наћи ће се у тачки у којој је најближи Земљи (перигеј).

Два дана касније, киша метеора Песеида достићи ће свој врхунац, праћена ватреним лоптама, назив за метеоре светлије од Јупитера и Венере.

Супермесец је прилично честа појава. У просеку се догоди сваких 13 месеци и 18 дана, а овог лета ћемо их видети три. Необично светли супермесец виђен је 12 јула, а још један би требало да се појави 9. септембра.

Али супемесец који ћемо имати прилику да посматрамо у недељу увече обећава изузетан призор, будући да ће наш природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље у години.

Супер Месец (Исток Павловић/Твитер)

Супер Месец (Исток Павловић/Твитер)

Само неколико минута након што ће стићи у перигеј, Месец ће нам показати целу своју осветљену страну. Тај феномен ће се поновити тек 2034.

Када је у перигеју, Месец је око 50.000 километара ближи нама него када је у најудаљенијој тачки од Земље. Тада је за 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији него приликом других пуних месеца током године.

Извор: Правда

Incoming search terms:

  • meteorska kisa 2014
  • meteorska kisa
  • meteorska kisa avgust 2014

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *