Вијести, Технологија и Наука

„Нишки Гугл“: Случајно открили да су генијалци

Осим Саше Танчева (42), власника фирме која тренутно има девет запослених, чланови Менсе су апсолвенти електронике Небојша Миливојевић (27) и Жељко Калезић (27), дипломирани инжењер електронике Милан Ђорђевић (31) и економиста Драган Гојковић (29). Међу њима се издваја Жељко са највишим коефицијентом интелигенције – 156, док Небојша и Милан имају ИQ 152, Драган 151, а Саша 148. Рачуна се да просечан човек има ИQ 100.

413770_nis-27-11-2013radnici-smart-neta-u-svojim-kancelarijama-k-kamenov-ras_ff
За разлику од просечних људи, генијалци долазе на посао насмејани и не чекају “крај радног времена”, а такође не постоји ни задатак којем нису дорасли. Страни клијенти су заинтересовани за сарадњу са људима са натпросечном интелигенцијом, јер их сматрају озбиљним и поузданим, што утиче да се посао развија у добром смеру, те ова фирма претендује да постане „нишки Гугл“. Све је другачије, тврде они, када добију сертификат о натпросечној интелигенцији јер лакше долазе до посла, али да пак то обавезује јер се очекује да у свему буду најбољи.

Калезић признаје да му је живот постао другачији након сазнања да је у категорији Топ 1, односно да има коефицијент интелигенције који има само један одсто људи на планети.
– Током школовања нисам имао проблема кад год бих учио неки предмет. У школи сам био оцењиван и четворкама и петицама, што је последица моје лењости понекад, а не незнања. Податак да имам највиши ИQ ми је највише помогао да нађем посао, иако још увек нисам завршио факултет – прича апсолвент електронике.
“СмартНет” је члан нишког кластера који обухвата 27 успешних фирми које послују у електро и индустрији информационих и комуникационих технологија. Милан Ђорђевић каже да су га пријатељи убедили да оде на проверу интелигенције, што га је на крају сврстало у Топ 2 одсто људи на свету.
– Чланство у Менси улило ми је самопоуздање, верујем у себе и знам да увек могу боље да обавим радне задатке, а с обзиром на то да се у Србији тешко долази до посла, ово ми је дало шансу да радим у струци – наводи Ђорђевић.

Нишки генији кажу да су као добровољни даваоци крви имали право на бесплатно тестирање што их је “погурало” напред. Неки од њих до тада нису обраћали пажњу на то што могу брже и лакше осталих људи да сагледају проблем, и да лакше налазе решење, док у једном тренутку нису проверили свој ИQ.
– Живот ми се с тим сазнањем није променио у некој великој мери. Само што сада, кад ми се учини да је нешто тешко, кажем себи: „Ја то могу“ и наставим да трагам за решењем, јер имам потврду да могу, па нема одустајања – каже Небојша Миливојевић.
Саша Танчев у својим огласима за запошљавање није постављао као услов натпросечну интелигенцију, али је сваком таквом кандидату давао шансу.

Саша Танчев
Саша Танчев

 

 

 

 

 

 

– Свакоме ко је написао да је члан удружења Менсе дао сам прилику да покаже шта зна. Наравно, то није пресудно, али онај ко има такав податак у биографији сигурно је вредан пажње и увек добије шансу – каже Танчев.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *