Вијести, Технологија и Наука

Ниче прва кућа на Мјесецу!

Шведски умјетник Михаел Генберг помјера границе умјетности и то изван Земље. Он прикупља 15 милиона долара како би саградио прву кућу, ни мање ни више него на Месецу.

Михаел Генберг из Шведске прикупља 15 милиона долара како би саградио прву кућу на Мјесецу. Ипак, у овој кући, нажалост, неће моћи да се живи већ ће она представљати само умјетнички пројекат, први овакве врсте, пише Гардијан.

У свемиру нико не може да критикује ваша умејтничка дјела, нико не може да их дира, чак ни да их разгледа, осим повремених посјета астронаута, путем телескопа или можда ванземаљаца. Ипак, њен креатор се нада да ће ова кућа представљати симбол „додирљивости свемира“.

Демјан Хирст је 2002. године послао слику у свемир, тачније на Марс, али је „Бигл 2“ који је носио умејтничко дјело изгубио контакт са Земљом прије него што је уопште слетео на Црвену планету.

Сада, Генберг покушава да до октобра 2015. године сакупи 15 милиона долара, како би први пут на Мјесец послао умјетничку скулптуру.

Прва кућа на Мјесецу би требало да изгледа попут типичне шведске колибе са црвеном фасадом и бијелим ивицама.

Цио пројекат се ради у сарадњи са америчком свемирском компанијом „Astrobotic“, а Генберг је покренуо независну кампању на интернету како би прикупио новац.

Тренутно је сакупио око 2,6 милиона долара од потребних 15 милиона за шта му је остало још 185 дана, будући да планира да пројекат покрене у октобру наредне године.

Ниче прва кућа на Мјесецу

Ниче прва кућа на Мјесецу

Минијатурна кућа, која је висока 2,5, а широка три метра, сасвим је довољна да угости једног одраслог човјека. Биће направљена од специјалних материјала, такозваних „свемирских тканина“, превучених преко структуре угљеника.

Кућа ће бити прикачена за свемирску летјелицу и достављена на Мјесец где ће се сама изградити тако што ће се напунити гасом, што је процес који траје мање од 15 минута.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *