Технологија и Наука

Не морате да куцате, само смислите

Упркос томе што џедајске телепатске моћи привлачења објеката и утицања на мисли противника делују као научна фантастика, напори и успех људи из компаније „Самсунг“ показују да и нисмо толико далеко од тренутка када ћемо, бар за почетак, мислима моћи да пуштамо омиљену музику или да покрећемо одређену апликацију на рачунару.

Истина, није баш тако сјајно попут Оби-Ван Кенобија кад привлачи своју светлосну сабљу или Јоде када „гађа“ са императора Палпатина огромним седиштима у парламенту Федерације, али свакако је реч о великом напретку на пољу развоја нових технологија.

Наиме, стручњаци јужнокорејског гиганта раде на систему за управљање таблет уређајима уз помоћ мисли. У сарадњи са научницима са Универзитета у Тексасу направили су кацигу са пријемницима за ЕЕГ (електроенцефалографију).

Први обављени тестови омогућили су контролу „Самсунговог“ таблета „галакси таб 10.1“ уз помоћ електричних импулса мозга.

Ти тестови показали су да је и мислима могуће покренути одређену апликацију, одабрати контакт, упутити позив или изабрати одређену песму са листе.

То би, како сматрају челници „Самсунга“, могло да омогући особама са посебним потребама да користе своје мобилне уређаје на прилагођенији начин.

Контрола мобилних уређаја и рачунара на даљину и мислима није новина, али је „Самсунг“ први произвођач таблета и смартфона који се конкретно ангажовао на истраживању у вези са том проблематиком.

Биће, свакако, потребно више година да јужнокорејска компанија довољно развије своју технологију да би могла да је понуди већем броју људи, али видео-приказ система објављен на веб сајту научног часописа Mit Tehnology review обећава.

Коментариши чланак

Коментара