Вијести, Технологија и Наука

Научници се спустили у огромни кратер на Јамалском полуострву

ВЕРОВАТНО ЈЕ НАСТАО ЕКСПЛОЗИЈОМ ГАСА, ИМА КОНУСНИ ОБЛИК, А НА ЊЕГОВОМ ДНУ ЈЕ МАЛО ЗАМРЗНУТО ЈЕЗЕРО

  • Иако су се руски научници томе надали – на дну кратера нису откривени никакви остаци праисторијских животиња

         ГРУПА истраживача је утврдила да ће се природни кратер, који је откривен у руском Јамало-Ненецком аутономном округу, на јесен 2015. године напунити водом и постати језеро, изјавио је директор рмосковског Центра за истраживање Арктика Владимир Пушкарјов, који је у саставу научне експедиције истражио овај објекат како би се утврдило његово порекло.

         Огромни кратер на Јамалском полуострву откривен је у јулу ове године. Пилоти хеликоптера који раде на нафтним и гасним налазиштима на Јамалском полуострву фотографисали су кратер из ваздуха.

         Они су испричали да је његова величина толика да у њега може слободно да слети неколико хеликоптера Ми-8.

         Претпоставља се да је кратер настао подземном експлозијом гаса.

         Како наводи информативна агенција „Север-прес”, истраживачи су се спустили на дно кратера како би га фотографисали изнутра и узели узорке земље и леда за анализу.

         При том су се суочили са замрзнутим језером дубине око 10,5 метара.

         „По први пут смо се спустили на дно кратера. Осћеај се не може описати. Још једном нас је запањио његов облик, који подсећа на конус. Зидови кратера састоје се углавном од леда помешаног са мало земље и камења. Види се да лети низ зидове тече вода.

         Његово дно се већ претворило у мало замрзнуто језеро. Нормално смо ходали по леду и узимали узорке за истраживање” – истакао је Пушкарјов.

         По његовим речима, научницима предстоји да изврше серију лабораторијских испитивања како би схватили који гас се налази у земљи кратера.

         „Такође, треба да испитамо хемијски састав леда. Већ смо измерили концентрацију штетних гасова на дну кратера. Нисмо их нашли. Тамо је концентрисан ваздух без штетних примеса и опасних гасова, који би могли погубно да утичу на стање живих организама.

Научници се спустили у огромни кратер на Јамалском полуострву

Научници се спустили у огромни кратер на Јамалском полуострву

Све то говори да у језеру које се формирало на дну кратера настају бактерије и да би овде могао да се роди нови живот” –истакао је Пушкарјов.

Научник је додао да, нажалост, на дну кратера нису откривени никакви остаци праисторијских животиња, „иако су се они надали томе”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *