Вијести, Технологија и Наука

НАСА претпоставља да на Јупитеровом сателиту Ганимеду може постојати живот

ИМА ВОДУ У ТЕЧНОМ СТАЊУ, СВОЈУ МАГНЕТОСФЕРУ И ТАНАК СЛОЈ АТМОСФЕРЕ КОЈА САДРЖИ КИСЕОНИК

НАСА је објавила да на највећем сателиту Јупитера и у читавом Сунчаном систему – Ганимеду – могу постојати услови за живот.

Ганимед се састоји од стеновитог тла и замрзнутог леда са гигантским океаном дубине неколико стотина километара. То је природни сателит у Сунчевом систему који има своју магнетосферу и танак слој атмосфере која садржи кисеоник.

Изучавајући океан овог природног сателита, амерички научници су закључили да је он неравномерно замрзнут јер се слојеви леда смењују слојевима воде која остаје у течном стању захваљујући великој количини соли.

НАСА сматра да се слана вода може протезати до дна океана и бити у контакту са стеновитим рудним тлом што ствара важне услове за развој органског живота.

Недавно су научници из САД први пут открили у нашој галаксији планету која је слична Земљи и која је прикладна за органски живот.

 

Ганимед

У фебруару је сарадник Агенције за тражење других цивилизација, Сет Шостак, изјавио да оне сигурно постоје ван наше планете и да ће истраживачи до 2040. године ступити у контакт са њима.

Г. Шимпрага
Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *