Технологија и Наука

НАСА: Астронаути ће на Марсу бити изложени радијацији као да годину дана иду на скенер сваке недеље

346667_orion-nasa01ap_ff_470_300
Астронаути који буду путовали на Марс биће изложени великој радијацији, као да сваке седмице током једне године иду на комплетнан преглед ЦТ скенером.

Та доза зрачења је довољна да подигне ризик од канцера за око три одсто, али су стручањаци забринути да постоје још многе непознанице о утицају које би једно такво путовање могло да има на људски организам.

Америчка свемирска агенција, НАСА, планира да пошаље једну посаду у орбиту Марса до средине 2030-тих. Такође, има и приватних организација које траже волонтере, туристе за пут на Марс.

У роботском возилу Кјуриосити, који је лансиран 2011, постављен је сензор који је мерио зрачење током осам и по месци пута на Марс.

На основу тих података, научници су дошли до бројки о зрачењу коме би били изложени астронати током шестомесечног путовања у једнако заштићеној свемирској летелици.

Доза је, према тим бројкама, једнака снимању целог тела на ЦТ скенеру сваких пет до шест дана, рекао је један истраживач из Института у Колораду.

Та процена не укључује радијацију којој би астронати били изложени на површини Марса.

Ниво радијације којој би били изложени људи на путу за Марс била би значајно већа и од оне којој су изложени чланови посаде Међународне свемирске станице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *