Вијести, Технологија и Наука

НА ВРАТИМА АРМАГЕДОНА: Британци у реци Соу нашли бактерије отпорне на антибиотике

ПРОНАЂЕНЕ НА ИСПУСТУ ЦЕВИ КОЈА У РЕКУ СВОДИ ОТПАДНЕ ВОДЕ ЈЕДНЕ ЛОКАЛНЕ ФАБРИКЕ

  • Нисмо очекивали да ћемо наићи на микроорганизме са таквим нивоом отпорности. Ово ошамућује. Ово је веома узнемиравајуће. Налазимо се на прагу Армагедона. Можемо се наћи у ситуацији да наши антибиотици одједном престану да делују – изјавила је професор Елизабет Велингтон са Универзитета Ворика

        

НАУЧНИЦИ Велике Британије пронашли су у реци Соу – недалеко од града Ковентија – бактерије-мутанте које су отпорне на све постојеће и познате лекове.

         Објављујући ово, лондонски The Independent посебно је нагласио да су овакве бактерије откривене први пут и да су пронађене на испусту цеви која у реку своди отпадне воде једне локалне фабрике.

         Анализе су показале ба бактерије-мутанти имају измењене гене који су их учинили отпорним и на најновију генерацију антибиотика.

         Испоставило се, заправо, да је отпорност те врсте стекао цео спектар микроба који живе у тој реци. Још тачније: да су отпорни и на цефалоспорине теће генерације – антибиотике који се широко примењују у лечењу менингитиса, инфекција крви и низа других обољења.

         „Нисмо очекивали да ћемо наићи на микроорганизме са таквим нивоом отпорности. Ово ошамућује. Ово је веома узнемиравајуће. Веома смо забринути. Ово је доказ да смо потценили утицај који отпадне воде могу имати у формирању отпорности микоорганизама на антибиотике” – изјавила је професор Елизабет Велингтон са Универзитета Ворика.

         Додала је да је посебан проблем што се воде реке Соу користе за наводњавање пољопривредних површина, што се у реци купају људи, а домаће животиње долазе у контакт са њеном водом.

         „Те бактерије ће се нарочито раширити дође ли до поплаве. Налазимо се на прагу Армагедона. Можемо се наћи у ситуацији да наши антибиотици одједном престану да делују” – затрубила је на узбуну професор Велингтон.

 

НА ВРАТИМА АРМАГЕДОНА: Британци у реци Соу нашли бактерије отпорне на антибиотике

НА ВРАТИМА АРМАГЕДОНА: Британци у реци Соу нашли бактерије отпорне на антибиотике

Бритнански премијер Дејвид Камерон рекао је пре десетак дана да свет може бити поново суочен са „средњевековном медицином” – да може доћи време да људи поново умиру од обичних и излечивих болести, али изазваних бактеријама отпорним на лекове.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *