Вијести, Технологија и Наука

Млади руски научник направио батерију која траје 12 година

КОРИСТИЋЕ СЕ У МЕДИЦИНИ, ВОЈНОЈ ТЕХНИЦИ И СВЕМИРУ, У АПАРАТИМА КОЈИ ТРОШЕ МАЛО, АЛИ БЕЗ ЗАМЕНЕ НАПАЈАЊА

РУСКИ млади научник, магистрант на Томском политехничком универзитету Дмитриј Прокофјев изумео је нуклеарну батерију која може да ради 12 година без пуњења.

Његова батерија је на бази трицијума и моћи ће да се користи у медицини, војној техници и свемиру, у електричним уређајима који троше мало струје, али морају да раде без замене извора напајања током десет година, на пример, у кардиостимулаторима.

„У херметично тело батерије напуњено трицијумом – ставља се 3D детектор од галијум арсенида који претвара енергију бета честица, које испушта трицијум, у електричну струју. У телу детектору направљен је велики број специјалних удубљења. Њихова укупна површина превазилази површину детектора стотине пута, захваљујући чему нуклеарна батерија може да буде оволико ефикасна” – рекао је новинарима Прокофјев.

Он је додао да је снага његове батерије много мања од обичних батерија, али да је она способна да без пуњења ради 12 година – то је време полураспада трицијума.

Дмитриј Прокофјев

Дмитриј Прокофјев

Прототипови детектора, који чине основу ове батерије, успешно су испитани у Новосибирском институту за нуклеарну физику „Г. И. Будкер” и на Сибирском физичко-техничком факултету Томског државног универзитета.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *