Вијести, Технологија и Наука

Медији: Позив министрима да не користе Apple гаџете

Руски министри су позвани да не користе Apple гаџете и да пређу на јужнокорејске, саопштио је извор у влади. То је првенствено повезано са безбедношћу, јер информација са „јабука“ апарата лако хватају америчке обавештајне службе. О томе је више пута говорио Едуард Сноуден. Чак је и Бараку Обами забрањено да користи Apple.

У влади се разматра замена хардвера и софтвера који се користе на седницама. Тако је министрима предложено да не користе iPhone и iPad гаџете, који се много користе на седницама, пише Известија, позивајући се на анонимни извор у влади. Осим тога, биће постављен задатак да се направи руски софтвер.

Саговорник Известије је рекао да је седница са премијером по том питању била планирана за 06. август, али је одложена због владине комисије за коришћење информационих технологија и побољшања предузимачке делатности.

„Седница је одгођена, јер питање замене Apple продукције није до краја завршено. Упркос томе, што је стално говорено о обавезном преласку на не америчке компаније (Samsung, на пример), још увек сви министри и потпредседници то нису урадили. А, да је одлука донета и објављена, сви би то већ урадили“, рекао је министар, који је пожелео да остане анониман.

Новине подсећају да је још у марту 2014. године влада донела одлуку да се одустане од службених iPad у корист корејских гаџета.

Како је тад рекао шеф министарства за телекомуникације Николај Никифоров, гаџети Samsung имају специјалну заштиту и помоћу њих се могу слати поверљиве информације.

Истовремено, други извор је рекао Известији да се министрима предлагало да са iPhone пређу на Yotaphone.Тај смартфон је крајем прошле године промовисао сенатор Руслан Гатаров.

Гаџети Apple рађају питања не само код руских чиновника. Чак је и америчком председнику Бараку Обами Служба безбедности Беле куће забранила да користи iPad и iPhone.

Бивши амерички агент Едвард Сноуден је више пута говорио да су америчке обавештајне службе имале апсолутни приступ Apple серверима.

© Илустрација: «Голос России»

© Илустрација: «Голос России»

Истовремено, први заменик председника думског комитета за информациону технологију и везе Вадим Дењгин тврди: руски производи су спремни да у потпуности замене стране.

„Ја апсолутно подржавам одлуку да се одустане од iPhone и о томе смо више пута разговарали у комитету. А, у овој ситуацији, то је чак и неопходан корак. Мислим да ће одлука бити донета у корист једног од наших апарата – на пример, телефона Ростеха, за чију производњу је издвојено 1,5 милијарди. Yotaphone је показао своју ефикасност“, рекао је посланик.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *