Вијести, Технологија и Наука

Кина тестирала хиперсоничну летелицу

Кина тестирала хиперсоничну летелицу која је достигла брзину 10 Маха

ПЕКИНГ НИЈЕ НИШТА САОПШТИО, ПЕНТАГОН САМО ПОТВРДИО ЛАНСИРАЊЕ

Суперсонична летилица

Суперсонична летилица

КИНА је успешно обавила прва летачка испитивања хиперсоничне летелице која је у стању да допрема бојеве главе заобилазећи системе ПРО, саопштио је анонимни извор америчког десничарско-конзервативног издања The Washington Free Beacon.

У Пентагону је нису открили детаље тестирања, али су потврдили да су она изведена.

Тестирања су изведена 9. јануара изнад територије Кине. Према речима тог извора, хиперсонична летелица лансирана је са ракете и кретала се веома великом брзином – око 10 Маха.

Представник Пентагона одбио је да коментарише испитивања.

У хиперсоничне спадају летови брзине од пет и више Маха.

Летелице које могу да лете таквим брзинама обично се изводе у горње слојеве атмосфере помоћу ракетних носача.

У САД постоји неколико пројеката хиперсоничних летелица. На пример, сектор  Skunk Works компаније Lockheed Martin бави се конструисањем хиперсоничне извиђачке беспилотне летелице која може да постигне брзину од 6 Маха.

Раније је та компанија развила извиђаче великих брзина A-12 и SR-71 Blackbird, који могу да развију брзину од 2-3 Маха.

На развоју другог пројекта хиперсоничне летелице Falcon HTV радила је DARPA. Falcon је приликом тестирања наводно показао способност да може да лети брзином од 20 Маха. Током 2011. изведена су прва и до сада последња тестирања која су се неуспешно завршила због губљења везе са безпилотном летелицом.

О развоју хиперсоничних летелица у Русији потпредседник владе, Дмитриј Рогозин, рекао је у августу 2013. следеће: „И Американци и ми радимо на тим истраживањима – то није тајна, све остало је тајна. Могу да кажем да ми у тим технологијама идемо раме уз раме са Американцима”.

У редовном годишњем извештају америчког Ратног ваздухопловства и Центра за космичко извиђање тврди се да Русија ради на развоју хиперсоничне летелице нове класе која ће омогућити руским стратешким ракетама да пролазе кроз системе ПРО.

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *