Вијести, Технологија и Наука

Фредерик Бен Хоџс: Хоћемо војно-технолошку супериорност над сваким

НЕОЧЕКИВАНА ИСКРЕНОСТ КОМАНДАНТА АМЕРИЧКИХ КОПНЕНИХ СНАГА У ЕВРОПИ

  • ГЕНЕРАЛ БЕН ХОЏС: „Нисмо заинтересовани за поштену борбу са било киме. Ми желимо да имамо супериорност у свим системима наоружања. Не мислим да смо заостали з Русијом, али је Русија по многим параметрима већ превладала технолошки јаз који нас је делио. Ми не желимо да се она ослободи свог заостајања”
  • Шеф спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента Константин КОСАЧОВ: „Хоџс је први признао оно о ћему ми стално говоримо: да је циљ војног планирања у НАТО – војна надмоћ над Русијом, а не некаква заштита западних вредности, чак ни обуздавање Русије или обезбеђивање минималне одбрамбене моћи. Он је признао да НАТО неће дозволити војни паритет”

         АМЕРИЧКА армија не жели да се бори ни са чијом при изједначеним техничким могућностима – признао је командант копнених снага САД у Европи генерал Фредерик Бен Хоџс.

         У интервјуу листу The Telegraph, био је неочекивано и цинично отворен:

         „Нисамо заинтересовани за пошетену борбу са било киме. Ми желимо да имамо супериорност у свим системима наоружања. Не мислим да смо заостали з Русијом, али је Русија по многим параметрима већ превладала технолошки јаз који нас је делио. Ми не желимо да се она ослободи свог заостајања”.

         Хоџс је оценио да је актуелна конфронтација између Русије и Запада „далеко од хладног рата”:

         „Ми желимо да Русију видимо у међународној заједници и да са њом сарађујемо у борби против исламског тероризма и атомских амбиција Ирана. То је разлика у односу н хладни рат”.

Командант копнених снага САД у Европи генерал Фредерик Бен Хоџс

Командант копнених снага САД у Европи генерал Фредерик Бен Хоџс

Хоџс је посебно нагласио да је ратни сукоб (САД и НАТО) са Русијом мало вероватан:

„Не сматрам војну конфронтацију уопште неизбежном. Ипак, морамо бити у бојевој приправности да би дипломатија била ефикасна. Јединство НАТО је најбоља „полиса осигурања” да таквог војног сукоба неће бити”.

На ово је из Москве први одреаговао Константин Косачов, шеф спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента.

„Хоџс је први признао оно о ћему ми стално говоримо: да је циљ војног планирања у НАТО – војна надмоћ над Русијом, а не некаква заштита западних вредности, чак ни обуздавање Русије или обезбеђивање минималне одбрамбене моћи. Он је признао да НАТО неће дозволити војни паритет”.

Косачов је овоме придодао: „Управо због могућег слома паритета, Русија је увек и била забринута због изласка САД из споразума о противракетној одбрани. Управо зато смо и ширење НАТО у својој војној доктрини назвали претњом. Русија повећава свој одбрамбени потенцијал ради елементарног самоочувања. То је наша реакција, а не провокација”.

Свој „одговор Хоџсу”, Косачов је закључио речима:

„Свака промена равнотеже снага у свету код „јачег” ствара илузију да може да чини шта пожели. Зато су се и догодиле Југославија, Либија и Ирак. Зато ће Русија своје војно планирање наставити у досадашњем смеру. Да се не би нашла међу онима који су „на реч” поверовали да је јачање НАТО поред наших граница уперено против неког другог”.

У минули петак је руски министар одбране Сергеј Шојгу оценио да НАТО жели да даље осваја геополитички простор и да зато повећава свој војни потенцијал у Источној Европи и приближава се границама Русије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *