Вијести, Технологија и Наука

„Фејсбук” игра на карту радозналости

И дан после уласка у другу деценију рада, анализира се феномен популарности највеће интернет друштвене мреже коју је покренуо некадашњи студент Харварда Марк Закерберг.

Свећице се још нису угасиле на рођенданској торти најпопуларније друштвене мреже, а свет и даље занима тајна рецептуре успеха „Фејсбука”. Како и не би када мрежа окупља виртуелну армију корисника (више од милијарду и 200 милиона) која одговара броју становника друге најнасељеније државе на свету – Индије.

Facebook-01

Компанија „Фејсбук” којом управља некадашњи студент Харварда Марк Закерберг (30) доминантна је и у економском аспекту, што није пошло за руком другим социјалним системима на интернету. У осврту на најпосећенију мрежу, британски „Гардијан” наводи да је компанија „Фејсбук” у три последња месеца 2013. остварила приходе од 2,59 милијарди долара, што је за 63 одсто више у односу на исти период 2012. године.

„То је фасцинантан податак, имајући на уму да је основана пре десет година у студентској соби”, пише лист. Међутим, на питање шта ће се догађати наредне деценије, „Гардијан” истиче да то не може да се зна.

Информатички стручњаци, економисти и социолози широм света поредили су резултате различитих истраживања не би ли претпоставили могући (не)успех Закербергове компаније у будућности.

Опасност по „Фејсбук” истраживачи виде само у осипању младе популације. Стручњаци се позивају на податак инвестиционе банке „Piper Jaffray” да је у новембру проценат тинејџера који користи „Твитер” први пут претекао „Фејсбук” и на истраживање које је спровела ЕУ, а које каже да је све више припадника старосне доби од 55 година и старијих напопуларној мрежи,док млади за опис „Фејсбука” све чешће користе речи „досадан” и „сахрањен”.

Опасност по глобално тржиште, од стране компаније „Фејсбук”према конкурентима, сматра„Гардијан”, лежи пак у томе да многи углавном не знају да интернет и веб нису исто, будући да је интернет глобална мрежа, а веб само једна од услуга коју интернет омогућава.

„Тако многи данас мисле да је ’Фејсбук’ једнако интернет. Зато би требало да нас забрину Закербергова постигнућа”, упозорава „Гардијан”, указујући на опасност да та друштвена мрежа потпуно прогута интернет.

Лист „Дејли мејл” преноси податак да је сваки други становник Велике Британије умрежен у систем карактеристичног плавог лога. Нејт Елиот, истраживач из „Форестер” компаније, која се бави анализама тржишта дигиталних технологија, у једну од највећих предности „Фејсбука” убраја праксу да непрестано уводи нове функције.

„Функционалност сајта је начин да се осигура прилив нових корисника, а инфицирају стари”, изјавио је Елиот за Би-Би-Си.

Он је подсетио да „Фејсбук” само у Сједињеним Америчким Држава користи 89 одсто младих узраста од 18 до 24 године.

„То је већи проценат у односу на било који други медиј на планети у овом тренутку”, указао је Елиот.

Компанија „Фејсбук” је управо јуче, на 10. рођендан, корисницима у САД понудила нову апликацију за мобилне уређаје – „Папир”, чија је функција да се на њој виде само видео и фото-садржаји са странице обавештења (News feed).

A рецептуру успешности „Фејсбука” током прве деценије рада можда је најбоље дефинисао бивши шеф технолошке рубрике Би-Би-Сија Ијан Мекензи:

„Хтели ми то или не, ’Фејсбук’ је постао дигитални роман људских живота. Ту се деле тренуци рођења детета, венчања, раскида, туговања, глупих изјава, али и дубокоумних порука. Објављују се информације од оне да је неко добио посао или отказ, до омиљене песме или слике љубимца. У свему томе лежи основна људска особина – радозналост.”

По истој формули, ваљда смо радознали и шта ће бити са „Фејсбуком”.

Извор: Политика

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *