Вијести, Технологија и Наука

Европа ће правити космички рентгенски телескоп 100 пута осетљивији од постојећих

БИЋЕ ШИРОК 12 МЕТАРА И ТЕЖАК ОКО 5 ТОНА, А КОШТАЋЕ ПРЕКО МИЛИЈАРДУ ЕВРА

  • Држаће „на оку“ галаксије и групе галаксија које су се формирале током неколико милијарди година након Великог праска

       

ЕВРОПСКА космичка агенција одобрила је највећи пројекат у историји – израду рентгенског космичког телескопа, саопштава Spaceflight Now.

         Сателит-телескоп „Атхена“ (ATHENA) постаје космичка опсерваторија нове генерације, биће осетљивија и прецизнија стотину пута више од савремених рентгенских космичких телескопа.

         Скраћеница ATHENA дешифрује се као Advanced Telescope for High Energy Astrophysics – „Напредни телескоп за астрофизику високе енергије“.

         Циљ „Аthene“ биће изучавање космоса у рентгенском дијапазону, а који апсорбује земљина атмосфера што онемогућује посматрање са Земље.  

          „Аthenа“  ће вршити мониторинг галаксија и група галаксија које су се формирале током неколико милијарди година након Великог праска.

         Телескоп ће такође анализирати динамику формирања супермасивних црних рупа, узимајући у својим анализама у обзир егзопланете ради израде опширнијих карти космичких структура.

         Сателит-телескоп нове генерације биће широк 12 метара и тежак око 5 тона, док се цена коштања његове израде оцењује на више од милијарду евра.

Европа ће правити космички рентгенски телескоп 100 пута осетљивији од постојећих

Европа ће правити космички рентгенски телескоп 100 пута осетљивији од постојећих

Процењује се да ће комитет за научне програме Европске космичке агенције коначно прихватити пројекат 2019. године, а да ће „Аthenа“ у експлоатацију бити пуштена 2028.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *