Вијести, Технологија и Наука

Екзоскелети ће омогућавати невероватне скокове и да војник носи до 300 кг

У РУСКИМ ОРУЖАНИМ СНАГАМА СЕ МОГУ ПОЈАВИТИ ВЕЋ КРОЗ ПЕТ ГОДИНА

  • Функционер војне корпорације ОКП Александар КУЉИШ, одговарајући на питање како ће неуроинтерфејс, односно екзоскелети функционисати: „Садашњи ниво функционисања неуроинтерфејса за екзоскелете већ омогућава покрете и стискање шаке помоћу одређених визуелних симбола и представа. Примера ради, човек замисли црни квадрат а шака се рашири, замисли црвени квадрат – а она се скупи…”

         ВОЈНА индустрија Русије биће у стању да националној армији кроз пет година испоручује „екзоскелете” који ће неколико пута повећавати физичке могућности војника и омогућавати им да носе и до 300 килограма наоружања и војне опреме. Ово је агенцији ТАСС рекао шеф пројеката и производње медицинске опреме у великој корпорацији ОПК Александар Куљиш.

         „Верујем да ћемо кроз пет година располагати неуроинтерфејсом за управљање екзоскелетима и протезама помоћу електричних потенцијала човековог великог мозга” – нагласио је Куљиш.

         Према његовим речима, сваки „екзоскелет” ће носити 200-300 килограма опреме, а војници ће са њима моћи да изводе „невероватне скокове, прелазе огромна растојања и бацају веома тешке предмете”.

         „То је будућност. Уверен сам – наглашава Куљиш – да ће Министарство одбране Русије наручивати екзоскелете. У сваком случају, ми смо спремни да их производимо серијски”.

         Он тврди да ће његова корпорација врло брзо овладати апаратима и опремом који ће омогућавати да се дистанционо управља аутомобилима и беспилотним летелицама. Чак додаје да ће бити могуће „померање предмета у простору”.

         Куљиш наглашава да ће екзоскелети моћи да се користе и у цивилној медицини и да ће променити живот набоље људима са поремећеном моториком или централним нервним системом.

Екзоскелети ће омогућавати невероватне скокове и да војник носи до 300 кг

Екзоскелети ће омогућавати невероватне скокове и да војник носи до 300 кг

Како би функционисање екзоскелета реално изгледало?

„Садашњи ниво функционисања неуроинтерфејса за екзоскелете већ омогућава покрете и стискање шаке помоћу одређених визуелних симбола и представа. Примера ради, човек замисли црни квадрат а шака се рашири, замисли црвени квадрат – а она се скупи…”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *