Вијести, Технологија и Наука

Двојица програмера командовала џипом Cherokee са неколико километара

УСПЕЛИ ДА МУ ПАЛЕ И ГАСЕ МОТОР, АКТИВИРАЈУ КОЧНИЦЕ, КЛИМА-УРЕЂАЈ…

         ДВОЈИЦА америчких програмера успела су да преко интернета преузму контролу над електроником аутомобила Jeep Cherokee и да њиме даљински управљају.

         Притом су успевали да му укључују мотор, да га покрећу и да њиме коче. Међутим, ово није пошло за руком било коме.

         У главним улогама нашли су се бивши компјутераш Агенције за националну безбедност (НСА, за коју је радио и Едвард Сноуден) Чарли Милер, који сада ради за компанију Twitter, и сарадник фирме IOActive Крис Валасек који је специјалиста за компјутерску безбедност.

         Њих двојица су за волан поменутог џипа поставили новинара једног америчког познатог електронског издања и практично показали да су у стању да са даљине преузму управљање воланом за којим је он седео.

         Експеримент је изведен у околини Сент Луиса (држава Мисури), а Милер и Валасек су се од џипа налазили на удаљености од неколико километара. То им ипак није сметало да преузму контролу над електроником тог возила док је било у покрету.

         Истовремено су показали да даљински могу да укључују и његов клима-уређај, брисаче стакла и радио.

         Милер и Валасек су цео експеримент извели да би показали да је електроника савремених и скупих аутомобила веома рањива и да стотине хиљада и милиони таквих возила немају потребну заштиту.

Чарли Милер и Крис Валасек

Чарли Милер и Крис Валасек

Њих двојица су се већ договорила са компанијом Fiat Chrysler да јој помогну да произведе аутомобиле са електроником којом неће нико непожељан моћи да управља мимо њихових возача.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *