Технологија и Наука

Чудо у Амурској области РФ: микрохирурзи пришили шаку 15 часова након несреће

operacija_560_300
У центар за микрохирургију града Благовешченска у Амурској области РФ из удаљене пилане довезен је пацијент коме је циркулар одсекао шаку десне руке. Од несреће је прошло више од 15 часова. Ипак, амурски доктори су искорачили изван научно утемељеног дванаесточасовног „максимума“.

Кад се несрећа догодила, колеге повређеног Руслана Карманова су му превиле крваву руку. Они су затим у пиљевини пронашли шаку која је истог момента побелела, замотали је у кесу и за пола сата га пребацили у локалну болницу. Сеоски хирург је добро поставио фиксирајући завој на руку, откинуту шаку је обложио сувим ледом, а затим је послао повређеног младића у 600 km удаљени Благовешченск.

Операција је трајала седам часова. У њој су учествовала два тима хирурга. Доктори су овом двадесетчетворогодишњем младићу пришили на десетине ситних крвних судова и нерава и спојили две велике артерије и две вене. Када су пустили крвоток, схватили су да ће се шака „примити“.

Већ после неколико дана Руслан је пребачен из одељења за реанимацију на одељење хирургије. „То што су лекари успели да ми спасу руку, то је право чудо“, с напором изговара овај младић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *