Технологија и Наука

Бионичко уво настало помоћу 3Д штампача чује боље од људског

bioniko uvo
Научници са Принстона дизајнирали су бионичко уво које може да чује боље од људског. Уво је направљено помоћу 3Д штампача, комбиновањем одштампаних ћелија и наночестица са минијатурном спиралном антеном и хрскавицом. Као резултат истраживања научника са Универзитета Принстон, настало је потпуно функционално бионичко уво које чује фреквенције чак милион пута више од оних које чује човек.

– Људско уво чује тако што прима акустичке сигнале и претвара их у електричне, који иду до мозга. За разлику од њега, бионичко уво захваљујући електричној спирали директно прима електричне сигнале – објаснио је Мајкл Мекалпин, помоћни професор механике на Принстону.

Како преноси „Масхабле.цом“, научници су желели да одговоре на питање да ли је могуће „узгајати“ орган у петријевој посуди. За свој пројекат користили су 3Д штампач вредан хиљаду долара, како би ћелије одштампали заједно са електроником.

Уво је затим стављено у петријеву посуду, а ћелије су током десет недеља формирале ткиво хрскавице.

Бионички орган није настао да би се помогло људима оштећеног слуха, већ да би научници испитали да ли је могуће обичном човеку дати супермоћи, односно максимално појачати чула која већ има.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *