Технологија и Наука

Бионичке очи обећавају вид слепима

ljudsko oko_527_300
Тим од 60 стручњака са Универзитета „Монаш“ развио је „Monash Vision System“ који би требало да омогући слепим особама да виде обрисе предмета и људи захваљујући импланту у мозгу који је бежично повезан са камером постављеном на наочарима или на прсту корисника.

Аустралијски научници припремају се да лансирају технологију помоћу које ће и слепи прогледати.

Наиме, истраживачи са Универзитета „Монаш“ у Мелбурну развили су прве бежичне бионичке очи које ће повратити вид великом броју слепих људи. Они ће моћи да виде обрисе предмета и људи, да разазнају боје па чак и расположење људи.

Моnash Vision System, који је развио тим од 60 стручњака са поменутог универзитета, омогућава слепим особама да виде обрисе предмета и људи захваљујући импланту у мозгу који је бежично повезан са камером постављеном на наочарима или на прсту корисника.

Чип преко електрода стимулише визуелни кортекс, а мозак обрађује податке и претвара их у слике.

Ова технологија ће омогућити слепим људима да виде предмете као низове тачкица или боја. Помоћу програма за идентификацију лица, корисник ће моћи да препознаје људе.

Предвиђено је, такође, да и многи други корисни софтвери буду компатибилни са овим системом, попут програма за препознавање и коришћење степеница.

Очекује се да истраживачки тим са „Монаша“ изађе са прототипом у првој половини 2014. године и да га тестира на слепој особи. Уколико тестови буду успешни, технологија би већ у наредних 10 година могла да се нађе у широкој примени.

Директор пројекта проф Артур Лоури изјавио за британски лист Гардијан да технологија представља „значајан продор“ у односу на претходне иновације.

„То је досад најнапреднији систем јер омогућава људима да препознају различите предмете и боје. Људи ће моћи да одлазе у природу јер ће бити у стању да виде дрвеће“, сматра Лоури, истичући да је технологија коју је његов тим развио слична најсавршенијем типу радара и да је у потпуности прилагођена слепима.

Стручњаци предвиђају да би уз помоћ овог уређаја могло прогледати око 85 посто потпуно слепих људи.

Постојеће технологије, засноване на имплантима у мрежњачи, омогућавају повраћај вида за мали број. Будући да већина ових особа има неко оштећење на очима, оне не могу да користе ове импланте.

Бионичке очи, међутим, могу помоћи слепим особама без обзира да ли је узрок њиховог слепила глауком, дегенерација макуле, дијабетичка ретинопатија, оштећење живца или нека друга болест. Биолошки неутрални импланти уграђиваће се неурохирушки кроз мали отвор на лобањи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *