Вијести, Технологија и Наука

Амерички апарат New Horizons први снимио планету Плутон

СА РАСТОЈАЊА ОД 113 МИЛИОНА КИЛОМЕТАРА, А 14. ЈУЛА ЋЕ СА САМО – 12.500 КИЛОМЕТАРА

  • Према речима помоћника директора НАСА, Џона Грансфелда, на једном од снимака се види највероватније «ледена поларна капа» Плутона, а на неким другима је «ухваћен» највећи сателит Плутона – Харон

         АМЕРИЧКИ  космички апарат New Horizons први се приближио Плутону и послао на Земљу фотографије различитих делова те патуљасте планете. По свему судећи:  и једног од њених полова.

         НАСА је саопштила да су снимци направљени у првој половини априла – специјалном камером са растојања од 113 милиона километара.

         Према речима помоћника директора НАСА, Џона Грансфелда, на једном од снимака се види највероватније «ледена поларна капа» Плутона, а на неким другима је «ухваћен» највећи сателит Плутона – Харон.

         Шеф пројекта који реализује New Horizons, Алан Стерн, изјавио је да добијени снимци показују да Плутон има „сложену површину”.

         Други учесник пројекта Хал Вивер додао је: „Тешко је и замислити каква нас све открића очекују када се New Horizons на лето примакне Плутону на само 12.500 километара. Он на том растојању треба да пролети поред планете 14. јула”.

         У наставку лета, New Horizons ће се упутити према појасу Којпера која се налази иза Плутонове орбите, а у њој се налазе десетине комета и патуљастих планета.

Амерички апарат New Horizons први снимио планету Плутон

Амерички апарат New Horizons први снимио планету Плутон

Плутон је 1930. године открио амерички научник Клајд Томбо и сматран је правом, деветом планетом Сунчевог система све док га 2006. Међународни астрономски конгрес није прогласио за планету-патуљка.

Плутонов пречник је око 3.000 километара, а пречник Месеца – приближно 3.500 километара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *