Вијести, Технологија и Наука

Америчка и британска шпијунажа узеле шифро-кључеве произвођача СИМ-картица

  • НСА и британска управа за владине везе упад су извршиле у системе компаније Gemalto (Холандија) која производи чипове за мобилне и банкарске картице. Међу њеним клијентима је око 450 оператера мобилне телефоније из целог света, укључујући америчке AT&T, T-Mobile, Verizon и Sprint

       

ПРАТЕ СВЕ У МОБИЛНОЈ ТЕЛЕФОНИЈИ НЕ ТРАЖЕЋИ ДОЗВОЛУ НИ СУДОВА НИ ДРЖАВА

  АМЕРИЧКА Агенција за националну безбедност (НСА) и британска управа за владине везе извршиле су упад у компјутерске системе највећег светског произвођача СИМ-картица и украле кључеве за шифровање који се користе за заштиту разговора – ово се признаје у документима специјалних служби Велике Британије.

         Те документе, као и многе друге пре тога, јавним је учинио бивши сарадник ЦИА и НСА Едвард Сноуден.

         Како пише The Intercept, упад је извршен у компанију Gemalto (Холандија) која производи чипове за мобилне и банкарске картице. Међу њеним клијентима је око 450 оператера мобилне телефоније из целог света, укључујући америчке AT&T, T-Mobile, Verizon и Sprint.

         The Intercep – на основу добијеног од Сноудена – тврди да су упад заједно извели сарадници НСА и британске Управе. Захваљујући том успеху, електронске шпијунаже САД  и Велике Британије дошле су у прилику да тајно прате значајан мобилних комуникација на планети, укучујући  разговоре и податке о телефонским позивима.

         Захваљујући украденим шифрама, америчке и британске тајне службе могу да прате све што се догађа у мобилној телефонији не тражећи дотволу ни од телекомова, ни од државних влати ни од судова.

Америчка и британска шпијунажа узеле шифро-кључеве произвођача СИМ-картица

Америчка и британска шпијунажа узеле шифро-кључеве произвођача СИМ-картица

Компанија Gemalto је саопштила да ништа није знала о упаду у своје системе све до им јој се нису јавили из The Intercept.

Њен потпредседник Пол Беверли потом је изјавио: „Веома зам узнемирен. Сада је за нас најважније да утврдимо размере тога што се догодило да више не бисмо допустили да се понови”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *