Вијести, Технологија и Наука

Абу Даби се спрема да гради свој – космодром

КОСМИЧКИ ТУРИЗАМ: СТАНДАРДНИ ПАКЕТ ЋЕ УКЉУЧИВАТИ И ПЕТОМИНУТНИ БОРАВАК У БЕСТЕЖИНСКОМ СТАЊУ

УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УЕА) имају намеру да до 2016. изграде прави космодром.

Прва узлетно-слетна писта за космичке бродове у том региону налазиће се у емирату Абу Даби. У њеној изградњи учествоваће америчка команија Virgin Galactic и Abar Investments из Емирата.

„Без подршке наших партнера из УЕА, не бисмо остварили овакве резултате. Абу Даби је већ успео да реализује мноштво јединствених пројеката, а изградња космодрома је питање блиске будућности“ – истакао је извршни директор VirginGalactic Џорџ Вајтсајдс.

Лист National је објавио да ће један грађанин УАЕ и пре изградње стартне рампе полетити у космос. Победник конкурса који је већ почео, добиће карту у вредности од 250 хиљада долара и моћи ће да се провоза орбитом око земље и тако постане део прве приватне космичке екипе компаније Virgin.

Емиратска компанија Abar Investments поседује 37,8 одсто акција приватне компаније Virgin Galactic и већ је у овај пројекат уложила више од 300 милиона долара.

Први њен космички брод полетеће из државе Њу Мексико у децембру ове године.

Будући космодром у Емиратима

Будући космодром у Емиратима

Стандардни пакет услуга ће укључивати петоминутни боравак у бестежинхском стању и могућност да се Земља види са висине од 1,6 хиљада километара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *