Вијести, Спорт

Случај Шимунић: Усташки костур из нафталина

Усташки костур из нафталина

Неславни крај фудбалске каријере Јосипа Шимунића, након Фифине одлуке о десет утакмица неиграња, постао је главни зачин у спортско-политичком замешетељству које се прелило преко граница Хрватске. И све као да није изненадило никога, осим Хрватског ногометног савеза и селектора Нику Ковача. Истог оног који је дуги низ година живео у Немачкој и добро зна да би се за слични инцидент који је Шимунић направио пред 30.000 гледалаца на загребачком „Максимиру“, у Немачкој ишло у затвор.

Горки укус посебно остаје на све што се догађало после Шимунићевог инцидента, поготово на покушаје да се поклич „За дом спремни“ представи као стари хрватски поздрав из времена Николе Шубића Зринског. Још је наивнији био Шимунићев покушај да умањи инцидент, уз позивање како је тиме желео да покаже „љубав према дому и домовини“, заборављајући да се уз поклич „За дом спремни“ масовно убијало у квислиншкој НДХ.

Реакције хрватских медијима су различите, али је јасно да је цели догађај из сфере спорта отишао на ниво политике и социологије друштва. Неки Фифину одлуку оспоравају, али је више оних који су Шимунићу поручили да је спреман за дом, „али дом здравља“. „Срамоте нас упорно они који величају фашизам, а још је већа срамота да се то онда у Хрватској оправдава“, један је од коментара на друштвеним мрежама. Или: „Већи је проблем да 30.000 младих, већином рођених на прелазу векова, урлају усташке поздраве. Да ли знају ко су биле усташе и које су зло починили?“.

а двадесет и осму чланицу ЕУ, Хрватску, инцидент са Шимунићем најбоља је опомена да Европа неће да толерише извлачење костура из ормана, рехабилитацију усташтва и повампирени неофашизам. Поготово не у земљама које су у својој историји имале проблема са фашистичком идеологијом. Ових дана на адресу Загреба стигло је и дипломатско упозорење да би ускраћивање права националним мањинама и даљи атак на српску мањину у Хрватској, што тражи вуковарски Штаб за „одбрану града“, довело до самоискључења Хрватске из европске породице. Упозорење је веома озбиљно, јер Брисел помно прати шта се догађа у Хрватској, иако око ћирилице у Вуковару до сада није било званичних реакција.

Хрватска се тако, након бројних инцидената попут Шимунићевог, нашла поново под лупом Европе, због сталног и упорног враћања у прошлост од стране оних који су исписали једну од најмрачнијих епизода у хрватској историји. То се напросто од нове чланице ЕУ не очекује, већ се очекује примерена реакција према неофашистима који Хрватску стално вуку према дну.

Јосип Шимунић

Јосип Шимунић

СВЕТСКИ МЕДИЈИ

Инострана штампа поново грми о „фашисту Шимунићу“ и „срамоти за Хрватску“, а објашњење Фифине казне преносе сви, од европских медија до оних у Аустралији, Африци, Америци, па је и на ЦНН-у то била једна од главних вести. ФИФА неће да толерише нетрпељивост на стадионима и зна да је поздрав „За дом спремни“ једнак ономе „Хајл Хитлер“.

Извор: Вечерње новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *