Спорт

У Зрењанину без химне и обележја ткз. Косова

ТЕКВОНДО АСОЦИЈАЦИЈА СЕ ИЗВИЊАВА ЗБОГ ГРЕШАКА И ИСТИЧЕ ДА ЋЕ ПОШТОВАТИ ПРЕПОРУКУ ВЛАДЕ РС

        Теквондо аосцијација Србије послала је медијима Допис у вези са учешћем репрезентације ткз. Републике Косово на Балканском првенству у теквонду, које ће бити одржано у Зрењанину.

        У тексту се наводи да ће Теквондо Асоцијација Србије као организатор такмичења у свему ће поштовати Препоруку Владе РС и поступити у складу са тим.

        Теквондо асоцијација Србије је обавестила надлежно Министарство омладине и спорта да ће обезбедити статусну неутралност спортиста са АП КиМ и да ће спортисти са територије АП КиМ бити третирани као спортисти наше јужне покрајине, као и да ће уклонити обележја тзв. Републике Косово из борилишта и ширег окружења, како у оћи тако и током самог такмичења.

       „Поступајући по Закључку о усвајању Препоруке за поступање организација у области спорта Републике Србије у вези са статусом спортских организација са КиМ под ингеренцијом Привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини у међународним спортским организацијама и случајевима учествовања спортиста са АП КиМ у својству спортских репрезентација по ингеренцијом Привремених институција самоуправе у Приштини на међународним такмичењима, које је донела Влада на седници одржаној 08.06.2015.године, бр ој : 661 -6207 И 2015 -1.

        Теквондо федерацију тзв. Косова је признао Међународни Олимпијски комитет, Светска теквондо федерација, Европска теквондо унија као и Балканска теквондо унија, тако да исти имају право учешћа на Првенству Балкана. У напред наведеном Закључку поступање организатора на међународном такмичењу под тачком 3 став а. стоји:

        „Уколико је организатор-домаћин држава која не признаје једнострано проглашену независност ткз, Републике Косова: по благовремено достављеној информацији од гранског савеза о предстојећем такмичењу, Министарство спољних послова својим каналима и спортски савези под ингеренцијом Републике Србије (директном комуникацијом) ће државу домаћина и организатора обавестити о неопходности обезбеђивања статусне неутралности у наступима спортисте који делују под ингеренцијом ПИС, односно потреби да се уклоне обележја ткз. Републике Косова из дворана, борилишта, стадиона и других спортских објеката у којима се такмичење одржава као и ширег окружења спортског објекта, како уочи тако и током самог одржавања такмичења. На међусобним мечевима осталих селекција, уобичајено би било да би се истицала знамења и интонирале химне, док би у ситуацијама када наступа тим или спортиста који делују под ингеренцијом ПИС-а, њихове селекције других учесница биле представљене само грбовима одговарајућих спортских асоцијација, без суверених обележја (интонирање химне, заставе, итд…)“

        Поред тога у тачки 3. став в. предвиђено је поступање у случајевима када је организација такмичења одређене међународне организације поверена Републици Србији а статут обавезује домаћина да позив за учешће упути свим чланицама организације:

        „Неопходно је обезбедити статусну неутралност у наступима спортиста са АП КиМ под ингеренцијом ПИС-а, односно да се уклоне обележја тзв. Републике Косово из борилишта и ширег окружења, како уочи тако и током самог такмичења. То би важило само за спортисте под ингеренцијом ПИС-а, док би била присутна знамења свих других земаља учесница. На међусобним мечевима осталих селекција, уобичајено би се истицала знамења и интонирале химне, док би се у ситуацијама када наступа тим или спортиста под ингеренцијом ПИС-а, исти били представљени само грбовима одговарајућих спортских асоцијација, без суверених државних обележја (интонирања химне, заставе, итд)“.

У Зрењанину без химне и обележја ткз. Косова / Фото: Гуливер/Гетy Имагес/Нигел Родис

У Зрењанину без химне и обележја ткз. Косова / Фото: Гуливер/Гетy Имагес/Нигел Родис

ТАС је нагласила да грешке које су учињене „представљају пропуст лица од којег Асоцијација користи онлајн услугу вођења и ажурирања пријаве, а не техничког лица ТАС“.

Мондо

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара