Спорт

Странци купују Звезду и Партизан

zvezda-partizan

Поступак приватизације највећих српских фудбалских клубова требало би да буде окончан до јуна следеће године, а продају ће ускоро започети Министарство омладине и спорта.

Катастрофални резултати на европској сцени, још горе финансијско стање и велики број сумњивих особа које се окупљају у свечаним ложама фудбалских стадиона, главни су разлози због којих је државни врх одлучио да се крене са приватизацијом фудбалских клубова Партизан и Црвена звезда. Јун следеће године, тачније крај такмичарске сезоне која је тек почела, одабран је као термин када ће наши највећи и најтрофејнији фудбалски клубови постати приватно власништво.

За наш лист је у Влади Србије речено да ће клубови бити понуђени странцима, али за сада није познато ко би био заинтересован за куповину наших највећих клубова. У политичкопословним круговима се може чути да би, наводно, поједини руски олигарси хтели да уложе у наше клубове. Са друге стране, наши извори мисле да би Црвена звезда могла лакше да се прода странцима, јер би то просто био профитабилнији клуб у смислу броја навијача, док други саговорници нашег листа мисле да би потенцијални купци могли да буду више заинтересовани за Партизан пре свега због омладинске школе која је последњих година избацила неколико играча који се већ убрајају међу најбоље професионалне фудбалере.

Начин будуће власничке трансформације, како нам је речено, ослањаће се на постојећи Закон о спорту. Тренутно Партизан и Црвена звезда функционишу као спортска удружења. Партизан у свом статуту наводи да је то је „добровољна, невладина, неполитична и непрофитна спортска организација, основана, као удружење, ради организованог бављења фудбалом”, док Црвена звезда само наводи да је то „удружење у области фудбалског спорта”.

Највероватније ће се применити одредба овог закона која каже да се приватизација може покренути иницијативом Министарства омладине и спорта уз сагласност владе.

Предвиђено је да се, уколико се стекну услови за промену власништва друштвеног, односно државног капитала у спортској организацији, сам поступак приватизације спроводи у складу са Законом о приватизацији, уколико није друкчије одређено.

Како би се очувао спортски интерес и спречила злоупотреба у току и након поступка приватизације, закон прописује ко не може да буде купац капитала. Тако купац не може бити особа која има акције или удела у некој од спортских организација у истој грани спорта, особа чији су послови у вези са спортским активностима и делатностима субјекта приватизације и власници спортских кладионица. Забрањено је и да купац буде неко ко је осуђен за убиство или сведок сарадник у поступцима пред судом.

Закон забрањује и промену правне форме субјекта приватизације и стицање власништва путем конверзије дуга, као и промену намене спортских објеката без сагласности министарства надлежног за послове спорта.

Приватизација клубова сматра се кључним потезом у стварању темеља здравијег стања у српском фудбалу које ће донети боље резултате на међународној сцени. Истовремени ефекат биће и то да клубови престану да праве губитке. Подсетимо, по извештајима који су сами клубови поднели Агенцији за привредне регистре (АПР), дугови на крају године Црвене звезде износили су око 55 милиона евра, док су дугови Партизана били око 25 милиона евра.

У Србији је досад од спортских клубова приватизован само Чукарички који је продат у априлу 2012. године фирми АДОЦ, која се бави фармацеутиком, дијагностиком и грађевинским инжењерингом. Ова компанија откупила је „брђане” на аукцији за 10.235.200 динара.

Колико је позитивних ствари донела приватизација овог клуба говори и то да је пре аукције Чукарички дуго био у стечају, па прогласио и банкрот. У тренутку продаје били су на ивици испадања из Прве лиге Србије, а за протеклих годину и по дана, не само да су избегли испадање, већ су се и пласирали у Суперлигу у којој ове сезоне имају идентичне резултате као и Партизан, а боље и од Црвене звезде.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *