Спорт

Штафета са олимпијским пламеном кренула по Москви

99053

БАКЉА са олимпијским пламеном – коју ће до Сочија, где треба да стигне 7. фебруара, штафетно носити 14.000 руских спортиста и познатих личности – кренула је данас на свој пут по Москви.

Стартовала је са Васиљевског спуска – простора између Кремља и цркве Василија Блаженог – а први носилац је била петострука олимпијска победница у синхроном пливању Анастасија Давидова.

Потом су олимпијску бакљу редом преузимали: двострука олимијска победница у гимнастици Светлана Хоркина, председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков, кнез Монака Албер II, председник Тениске федерације Русије Шамиљ Тарпишћев и трострука олимпијска шампионка у уметничком клизању Ирина Родњина.

Старту олимпијског пламена – који ће до Сочија прећи пут дуг 65.000 километара – претходила је свечаност  на којој је градоначелник Москве Сергеј Собјањин рекао:

„Честитам свима овај прелепи празник спорта, мира, добра и јединства олимпијског покрета који је, ево, опет у нашој Москви. Наш град је ово заслужио. Пре 33 године олимпијски пламен је горео на нашем стадиону „Лужники“, а данас је опет код нас зато што смо га заслужили својим радом, истрајношћу и жељом да учествујемо у великом олимпијском покрету.

– Штафета олимпијског пламена креће из нашег главног града, а то је и знак да улазимо у последњу, завршну фазу припрема за Зимске олимпијске игре у Сочију. На њима ће наступити око 100 спортиста из Москве. Верујемо – нагласио је Собјањин – да ће наши спортисти бити укупни победници, да ће Русија бити најбоља у Сочију“.

Олимпијски пламен ће – на свом московском путу – бити донет, поред осталог, и у Централни парк културе и одмора „Горки“ и пред Московски државни универзитет „Ломоносов“.

Задња тачка московске етапе биће и страним туристима добро познати видиковац изнад реке Москве, а до њега ће олимпијску бакљу донети познати руски тв-водитељ Иван Ургант.

У недељу је олимпијски пламен стигао специјалним авионом из Атине на московски аеродром Внуково. А одатле – у пратњи познате бајкерске групе „Ноћни вукови“ – на Црвени трг.

Знак да бакља, чији пламен ће спојити древну Олимију, у чијем херином храму је упаљена, и Сочи, може да крене – дао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *