Спорт

Српски клубови се распадају, а хрватски се прикључују руској лиги

Red Star Belgrade vs Partizan Belgrade

Стање у српском фудбалу се ових дана у медијима, али и међу обичним посматрачима, описује као – хаос и расуло. Полиција због сумње у тешки криминал обилази седишта највећих клубова, а навијачи протестују на улицама, због чега се многи гласно питају – да ли је дошао крај фудбалу у Србији?

Међутим, како год се то завршило, занимљиво је погледати како се разрешила трагична ситуација каква је била у хрватском хокејашком такмичењу, које такорећи није ни постојало, а онда је тамошњи највећи клуб Медвешчак пронашао оригинално решење – и прикључио се руској лиги.

Подсетимо, иако је у време Југославије загребачки Медвешчак био један од најбољих клубова, с обзиром да је освојио три наслова првака и четири Купа Југославије, након распада заједничке државе хокејашко такмичење у Хрватској је потпуно замрло и доспело у толико тешку ситуацију, да би се могло рећи да практички није ни постојало. Али онда је Медвешчак пре само неколико месеци учинио историјски потез и прикључио се престижној руској КХЛ лиги, која је најјача светска хокејашка лига изван Америке.

Наиме, Континентална хокејашка лига или скраћено КХЛ, је међународна професионална хокејашка лига Европе и Азије, која је настала пре неколико година, када се дотадашња Федерација хокеја Русије трансформисала у ново такмичење у коме учествују клубови из Русије, али и из 7 других земаља, у којима укупно становништво броји близу 250 милиона људи. Другим речима, КХЛ је сада међународна лига, која је израсла из руског националног такмичења, и у њој учествује 28 клубова из Русије, Белорусије, Казахстана, Летоније, Словачке, Украјине, Хрватске и Чешке.

Главни трофеј те мега-лиге је Куп Гагарина, а за њега ће се од септембра борити и хрватски Медвешчак, који ће премијерну утакмицу у престижном новом такмичењу одиграти у Загребу са чувеним клубом ЦСКА из Москве.

Штавише, прикључење загребачког клуба руском лигашком такмичењу неће представљати само обичан спортски догађај, него ће он имати значаја и за хрватску економију и туризам. Ради се о томе да је почетком овог месеца велики тамошњи произвођач хране „Подравка“, потписала уговор о спонзорисању Медвешчака, а том приликом се могло чути да компанија „Подравка“ са великим задовољством суделује у том пројекту, јер ће јој медијска пажња у новој великој хокејашкој лиги, како су рекли, омогућити да повећају продају на руском тржишту и у осталим земљама чији клубови играју у КХЛ-у, те су нагласили да је учешће Медвешчака у руској лиги „изврсна прилика за заједничку промоцију хрватске привреде, туризма и спорта.“

Међутим, да се вратимо поново на почетак ове приче, а то је актуелно стање у српском фудбалу. По сазнању београдског портала „Правда“, УЕФА пажљиво прати збивања у српском фудбалу, која се тичу оптужби за нерегуларност и судских истрага у највећим клубовима. У том смислу Унија европских фудбалских асоцијација размишља да драстично санкционише српске клубове ако се докажу криминал и махинације у њима, а као казна се помиње избацивање српских клубова из свих европских такмичења на чак пет година, што се оцењује као претећа катастрофа за домаћи фудбал.

Иначе, и сви други медији називају тренутну ситуацију у српском фудбалу буквално са речима – „лудило, хаос и малверзације“, што заједно са недавним протестима навијачких група по београдским улицама, представља заиста преломан тренутак у том најпопуларнијем спорту на овим просторима. Остаје само да се види на који начин ће се такво стање разрешити – да ли ће ситуација бити само још гора, или ће клубови пронаћи неко јединствено решење попут загребачког Медвешчака који се прикључио јакој међународној лиги, или већ на неки трећи оригинални начин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *