Спорт

Спортистима Републике Српске пасоши Србије

005212

Држављанство Србије и пасоши по убрзаној процедури, сутра ће свечано бити додијељени талентованим и афирмисаним спортистима из Републике Српске.

Пасоше ће спортистима уручити премијер Србије Ивица Дачић, а уручењу ће присуствовати и премијерка РС Жељка Цвијановић.

Спорт РС и Србије сарађују и практично, а резултат сарадње и договора биће и додјела држављанстава и пасоша Србије спортистима из РС, по убрзаној процедуру. Набољи спортисти РС у прошлој години, сутра ће у Београду добити пасоше, захваљаујући договору ресорних министарстава РС и Србије и ефикасности конзулата Републике Србије у Бањалуци. Генерални конзул Владимир Николић каже да је и ово начин примјене и јачања специјалних и паралелених веза:

„Ово је добар начин да се практично манифестују специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, као и да се покаже приврженост Србије Републици Српској. У врло кратком року спортисти из Републике Српске добиће држављанство и на тај начин стећи права и обавезе које имају и остали грађани Србије“ – каже за РТРС генерални конзул Републике Србије у Бањалуци, Владимир Николић.

Министарка за породицу,омладину и спорт Нада Тешановић каже да осим симболичних постоје и практични разлози да спортисти из РС имају двојно држављанство:

„Спортисти често путују на међународна такмичења, понекад су им потребне и визе ,а с двојним држављанством веће су им могућности за одласке на такмичења.Наравно, немамо ми само десет добрих спортиста већ много више, тако да сам сигурна да ће се ова пракса наставити“ – рекла је министарка за породицу,омладину и спорт РС, Нада Тешановић.

Спортисти којима ће сутра бити додијељени пасоши су:

кик-биксер Денис Марјановић, кајакаш Дарко Савић, атлетичарка Биљана Цвијановић, рукометаш Велибор Мањић, такмичарка у стрељаштву Дарија Китић, стонотенисерка Миљана Антонић, такмичарка у теквондоу Маја Стојковић, џудисткиња Александра Самарџић, боксер Сандро Полетан и скијашица Жана Новаковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *