Спорт

Мамић на суду негирао говор мржње

008920

Извршни предсједник Динама Здравко Мамић данас је, на почетку суђења у загребачком Општинском кривичном суду, негирао да је увредама на рачун министра спорта Жељка Јовановића и српске мањине јавно подстицао на насиље и мржњу.

Изјашњавајући се о оптужници, Мамић је казао да се не осјећа кривим за повреду Закона о сузбијању дискриминације, а оптужбе је одбацио и у својој одбрани. Сљедеће рочиште заказано је за 28. новембар када ће, на приједлог тужилаштва, бити испитан министар науке, образовања и спорта Жељко Јовановић, који против Мамића води и приватну тужбу због тих увреда.

Мамић је, по свом већ препознатљивом обрасцу, прије суђења вријеђао фоторепортере у судници, а смиривала га је његова адвокатица Јадранка Слоковић.

Челник Динама је оптужен средином јуна јер је, гостујући у емисији „Позитивни петак“ Саундсет Плавог радија, 15. марта, како наводи тужилаштво, јавно подстицао на мржњу према министру Јовановићу, истовремено исказујући изразиту нетрпељивост и подстичући мржњу према свим припадницима српске националности.

За то кривично дјело предвиђена је затворска казна до три године, али тужилаштво тражи казну од годину дана коју би замијенио радом за опште добро.

Због увреда на рачун министра Јовановића, за кога је, између осталог, рекао да је „хрватомрзац“,

„увреда за хрватски мозак“ и „Србин који никада није радио у просвјети и спорту, осим што је мало дизао тегове“, Мамић је истог дана био приведен, а дан касније, након цјелодневног испитивања, пуштен да се брани са слободе.

Неколико дана након тог испада, који је наишао на широку осуду јавности, Мамић се у београдским таблоидима извинио свим Србима који су се осјетили повријеђени његовим изјавама и оптужбама на рачун Јовановића, истовремено тврдећи да има више пријатеља у Србији него „цијела хрватска влада заједно“.

Осим што је поступак против Мамића покренуло тужилаштво по службеној дужности, Јовановић је против њега поднио и приватну тужбу због дискриминације јер, како је тада рекао, као грађанин, љекар и политичар осјећа моралну и друштвену обавезу да се супростави свакој дискриминацији, која је највеће зло, пише агенција Хина.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *