Вијести, Спорт

Коме је у Крагујевцу сметао Милорад Чавић?

ОД ЈУЧЕ У КРАГУЈЕВЦУ И ЗВАНИЧНО ЗАТВОРЕНА ПЛИВАЧКА АКАДЕМИЈА ПРОСЛАВЉЕНОГ СРПСКОГ ПЛИВАЧА

        НАЈБОЉИ српски пливач свих времена, Милорад Чавић, спаковао је кофере и напустио Крагујевац у којем је, потписивањем протокола у децембру претпрошле године са градоначелником Верољубом Стевановићем, требало да остане најмање две године и формира Пливачку академију, што је и учинио.

        – Велика је разлика у филозофији пливања између оне која је у Србији заступљена и оне коју носим ја са собом. Ми се дружимо с водом, не боримо се против ње и заиста мислим да ћу својим знањем моћи да допринесем да Србија у неком десетогодишњем периоду постане пливачка велесила – описао је приликом почетка рада свог клуба, 13. фебруара прошле године, Чавић свој или боље речено амерички систем тренинга и додао да је чак и код наших најбољих ватерполиста приметио недостатак технике коју он може да им понуди, на обострано задовољство.

НЕПРИЈАТНОСТ

        ДА не иде све најбоље својевремено је показала непријатност коју је Чавић у јуну прошле године доживео. Иако то може да се сматра изолованим случајем, тек чињеница да му је неко разлупао стакла на аутомобилу указивала је да нешто чудно лебди у ваздуху у односу према нашем најбољем пливачу, поготово што се то није догодило ниједном другом спортисти са стране, па ни иностраном, којих има прилично.

        Планови су се, како се показало ових дана, распршили. Чавић се можда није борио са водом, али је, чини се, поклекао пред другим проблемима. Од јуче је Пливачка академија „Милорад Чавић“ престала да ради.

        – У наредном периоду, из приватних разлога, планирам одлазак из Крагујевца и Србије, па сам принуђен на овакав корак – истакао је Чавић у свом саопштењу.

        Изгледа да су, поред личних разлога, велику улогу у доношењу ове одлуке одиграли и они материјалне природе. Чавић се, наиме, пре извесног времена, огласио и примедбом да су проблеми у раду његове академије све изразитији, укључујући и финансијске.

        Да подсетимо, Крагујевац се обавезао да месечно издваја око 5.000 евра, као суфинансијер пројекта. Тачни трошкови, међутим, нису познати, али се зна, јер је тако и објашњено, да су обухватали трошкове путовања, две плате – за Чавића и секретарицу, затим изнајмљивање два стана и плате за тренере. Такође, Академија је бесплатно користила базен СЦ „Парк“.

        – То уопште није велика сума, чак је и мало у односу на оно што добијамо – рекао је на отварању Академије градоначелник Стевановић.

Милорад Чавић испред базена у СЦ „Парк“ у Крагујевцу

Милорад Чавић испред базена у СЦ „Парк“ у Крагујевцу

        Међутим, очигледно је да буџет града није издржао пред теретом обавеза према врхунским клубовима, по којима је Крагујевац, како су оцењивали и градски челници, а и овдашњи љубитељи спорта, постао најспортскији град. Сигурно је и да у таквој ситуацији Чавић није могао да се снађе, поготово када се има у виду да је од осталих пливачких клубова у граду, а има их четири, мање-више био дочекан на нож – он на једној, а они на другој страни, пре свега ПК Раднички.

        Вечерње новости

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *