Спорт

Јужни ток – нова рукометна лига

-

Гаспром ће спонзорисати нову рукометну лигу Јужни ток. Споразум о њеном формирању потписан је у Скопљу. Како је саопштила прес-служба савеза рукометаша Русије, спонзор преузима на себе транспортне трошкове и смештај тимова и званичних лица. Заузврат клубови треба да осигурају савремене сале и услове за квалитетан ТВ пренос.

Јужни ток је у суштини наследник SEHA (South East handball Association League) у којој су се две сезоне такмичили клубови из балканских земаља, уз то тимови из Белорусије и Словачке. Крајем маја ће бити коначно познат састав учесника новог турнира, мада већ сада је очигледно да ће се број земаља учесница повећати, на пример на рачун Мађарске. Организатори су расположени одлучно – направити турнир који не заостаје за немачком бундеслигом, најјачим рукометашким првенством света. Мишљење главног уредника сајта Russianhandball.ru Сергеја Трапезникова.

– Не мислим да се Јужни ток ствара као противтежа Бундеслиги, то је пре алтернатива Лиги Шампиона или додатни турнир уз њу. Мени се чини да је главни задатак створити лик пријатељске заједнице на територији земаља где Гаспром реализује своје пројекте. А пошто на Балкану руомет улази у тројку најпопуларнијих видова спорта, управо он је изабран као платформа за комуникацију између друштва и велике транснационалне компаније.

Да, јер рецимо у Црној Гори рукомет је практично национална идеја.

– Скоро религија. Земља је по броју становника нешто већа од мог родног града Краснодара, а девојке су победиле на првенству Европе, и да није било судија, узеле би олимпијско злато – то је било очигледно свима ко се разуме у рукомет. И момци имају велики потенцијал, уз то имају са ким да се пореде.

У балканску рукометашку лигу намеравају да се врате и српски клубови, како ви оцењујете њихове могућности?

– Био сам у Србији, то је одлична рукометашка земља, где људи искрено воле овај спорт и иду на њега породично. Ниво Србије одлично су показале девојке на првенству Европе, оне сада улазе у топ форму и наредне две године ће сигурно освајати медаље. За мушку репрезентацију нема никавких питања: тим је јак, уз то има мало старијих играча. Мислим да српски тимови у лиги Јужни ток тешко да ће бити за неког лаки: увек је опасно имати посла са Србима, а резултат је непредвидив, пошто људи знају шта је рукомет и показују добар ниво у последњих годину и по тачно.

У Јужни ток намерава да се улије и 11-струки шампион Русије, клуб Чеховски медведи.

– Тамо им никако неће бити досадно. Зато што је лига Јужни ток замишљена не као скуп 150 тимова, који ће две године играти међусобно, како би ушли у финале. То је динамична лига у којој ће по замисли учествовати најјачи клубови Европе. Ниво европског клупског рукомета у Македонији и Мађарској је веома скочио. Уз то, рецимо у шпанској лиги ASOBAL сада је криза: многи балкански играчи ће се вратити кући, ојачати родне тимове. У сваком случају треба схватити да лиги Јужни ток тек предстоји да освоји углед: за сада ће се тимови према њој односити пре свега као према могућности за добијање додатног искуства, увежбавања схема за Лигу Шампиона и унутрашње шампионате.

У лиги SEHA највише награда су освајали клубови из Македоније и Хрватске, може ли се прогнозирати да ће им у Јужном току припадати водећа улога?

– За сада ништа није јасно. Балкански рукометашки обрачуни су увек врло занимљиви, визуелно и емоционално. Што се тиче фаворита, сада на клупском нивоу могу да се очекују изненађења. Мени се чини да чак у Лиги Шампиона преживљавамо последње сезоне када се нешто може предвидети: мењају се генерације, састави тимова. Све то само подстиче интересовање за нашу игру.

Тимур Блохин

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *