Вијести, Спорт

Ивана Шпановић шампионка Европе

Обрадовала нас је толико пута иако има тек 24 године, али Ивана Шпановић никада до сада није стигла до златне медаље на међународној сцени и то у сениорској конкуренцији. И то се променило: Ивана је новим државним рекордом, од 6 метара и 98 центиметара, освојила злато на дворанском првенству Европе у Прагу!

Скок у историју: Ивана Шпановић шампионка Европе

Напета је била завршна борба у главном граду Чешке, јер је конкуренција била прилично расположена за надметање. У првој серији се одмах и видело ко ће Ивани бити највећи такмац за злато, имајући у виду да је Немица Зостен Тарум Могуенара скоком од 6,83 за три центиметра надмашила Шпановићеву, уједно поставивши и најбољи резултат сезоне.

Бар до тог тренутка је то био најбољи резултат сезоне.

Након што је преступила у другој од шест серија, Ивана је у трећој имала савршен одраз (цениметар од граничне линије), а лет јој је био као што нико никада у историји наше атлетике није успео у конкуренцији лепшег пола – досадашњи рекорд био је 6,88 у дворани, а 6,92 на отвореном, оба у власништву Шпановићеве.

Тих 6,98 је потпуно помело конкуренцију, која се у четвртој серији малтене цела приземљила на око шест и по метара, па су, после Иваниног новог доброг резултата (6,89) остале још две серије да неко проба да је претекне.

Могуенера је у петој серији преступила, Ивана одржала добру форму скоком од 6,71, мада је пред завршне „летове“ почела да прети опасност од Румунке Флорентине Маринку која је скочила 6,79 у претпоследњем покушаја.

Ивана Шпановић шампионка Европе / Фото: ФБ страница Иване Шпановић

Ивана Шпановић шампионка Европе / Фото: ФБ страница Иване Шпановић

Последња серија отклонила је све дилеме, а у њој је тамнопута Немица и поред скока од 6,61 била пресрећна, славећи сребро, па је Ивана могла и уочи свог завршног скока (6,81) да прослави прво сениорско злато. И то какво – на шампионату Европе!

Медаље Иване Шпановић

Европски олимпијски фестивал младих (ЕЈЕОФ) 2007. Београд – сребро
Светско првенство за младе, 2007. Острава – сребро
Европско јуниорско првенство, 2009. Нови Сад – сребро
Светско јуниорско првенство, 2008. Бидгошћ – злато
Универзијада, 2009. Београд – злато
Европско У-23 првенство на отвореном, 2011. Острава – сребро
Европско првенство на отвореном, 2014. Цирих – сребро
Светско првенство на отвореном, 2013. Москва – бронза
Светско дворанско првенство, 2014. Сопот – бронза
Европско дворанско првенство, 2015. Праг – ЗЛАТО

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *