Спорт

Еко: Олимпијске игре у Сочију – пет пута скупље од плана

028037

Олимијске у игре у Сочију коштаће најмање 36 милијарди евра, пет пута скупље него што је предвиђено.

Како тврди француски лист „Еко“, од 30 до 50 одсто фондова намењених за Зимске олимпијске игре у Русији које ће се одржати у фебруару 2014. године, најверјоватније су потрошени у корупцији.

Како тврде организатори игара, четири мјесеца уочи отварања игара, све је већ потпуно спремно.

У изградњи око 100 хотела, саобраћајне инфраструктуре, уређењу 150 километара скијашких стаза и 654 километра гасовода, од којих дио од Џугбе до Сочија у дужини од 151 километра иде по дну мора, учествовало је преко 50.000 радника.

Да би се изградила инфраструктура у једној од најнеразвијенијих области у Русији, у посљедњих шест година у Сочију је готово све морало да се подигне из темеља.

Изграђено је 13 објеката, укључујући стадион који прима 40.000 људи, и инфраструктура за хокеј, скијање на дасци и клизање.

Опозициони челници тврде да су се опљачкана средства могла искористити за изградњу око 3.000 километара супербрзих аутопутева или се стамбено збринути 800.000 људи у Русији.

Међутим, како се наводи у извјештају који су објавили руски опозициони лидери, руски бизнисмени и званичници блиски предсједнику Владимиру Путину покрали су 30 милијарди долара из фондова намијењених за припреме зимске олимпијаде у Сочију.

Путин, који је своју репутацију дјелимично везао за успјех игара, суочава се са критикама због оптужби за корупцију и прекомјерне трошкове који су скочили на 36 милијарди евра, готово петоструко од почетних процјена, што их чини најскупљим олимпијским играма до сада.

„У току припрема за олимпијаду, опљачкано је од 25 до 30 милијарди долара“, тврди лидер руске опозиције и бивши замјеник премијера Борис Њемцов.

У извјештају који су написали Њемцов и Леонид Мартињук, члан покрета Солидарност и Путинов критичар, наводи се да је изградња најскупљих објеката за игре додијељена без надметања или јавног тендера.

Њемцов је такође довео у питање колико је мудро планирати зимску олимпијаду у суптропском подручју и одржавати скијашка такмичења на врховима у близини стаза оивичених палмама.

Руски вицепремијер Дмитриј Козак, који је одговоран за Сочи 2014, одбацио је критике и обећао да ће олимпијада успјети.

„Упркос љубоморним људима, руска зимска олимпијада ће се одржати у јужној пријестоници – суптропском Сочију“, изјавио је Козак.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *