Спорт

Ђурић и Човић: Приватизација!

2032128295522efc6ce1927452347866_orig

Председник Партизана Драган Ђурић и потпредседник Црвене звезде Небојша Човић подржали су идеју приватизације највећих српских клубова.

То је пре неколико дана најавио први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, истакавши да би два највећа српска клуба, Партизан и Црвена звезда могли да буду успешно приватизовани.

„Подржавамо приватизацију Партизана и Звезде, јер је то једино решење за напредак клубова. На тај начин моћи ћемо да послујемо профитабилно“, рекао је Ђурић.

„Приватизација би била најбоље решење и за државу и за клубове. Ми у Партизану смо у последње три године пословали са добитком, али потребне су промене у начину функционисања“, додао је први човек Партизана.

Са њим се служио и потпредседник Звезде, човек задужен за финансије клуба који је у великим дуговима већ неколико година, Небојша Човић.

„Модел приватизације отвара перспективу опстанка, развоја и спортског напретка клубова и зато га треба спровести, у што је могуће краћем времену. Звезда је потпуно спремна да узме конструктивно учешће у свим активностима везаним за ову идеју“, изјавио је Човић за Тањуг.

„Нема разлога уколико су намере искрене, уколико је искрено схваћено да у спорту не може да се ради више како се радило до сада, по принципу, држава даје паре, неко други троши, а када држава хоће да то контролише, онда смо љути на државу“, додао је Човић.

Закон о спорту који регулише приватизацију спортских клубова према Човићевом мишљењу у једном делу треба да претрпи промене.

„Није спорно да су удружења грађана приватна, али без континуитета, јер су многи од чланова који су чинили удружење умрли, а није направљен механизам наследности, као што је то у Реалу или Барселони“.

Према његовим речима држава је веома важан фактор у свему томе, јер клубови пуно дугују држави за порез, дугују државним банкама, већина клубова, Звезда сигурно јесте је власник имовине, стадиона и пратећих објеката, али на државном земљишту, а по закону је забрањена конверзија земљишта у спорту из права коришћења у право власништво.

„Када клубови дођу у велики финансијски минус, као што су дошли, очекује се од државе, да покрије тај минус. Нећу да улазим зашто је дошло до тога, али је потпуно нелогично да то сиромашна држава ради у професионалном спорту, посебно у фудбал, који има значајну комерцијалну димензију и не би смео да буде у минусу“, поручио је Човић.

Он је нагласио да је значај фактор и документација, како би се имала јасна слика о томе како су нам велики клубови постали губиташи и подсетио да је Звезда поднела детаљан финансијски извештај од 1996. године до краја 2012, са упоредном анализом како је то изгледало 1991. године, која је најтрофејнија у историји клуба.

Претходних дана медији су писали о томе да су за приватизацију Партизана и Звезде заинтересовани богати светски бизнисмени, међу којима највише руски милијардери.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *