Спорт

Ђоковић: Спорт шири фер-плеј и тимски рад

032389

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић обратио се данас Генералној скупштини Уједињених нација, након што је усвојена резолуција о проглашењу Међународног дана спорта, захваливши свјетској организацији на томе и указујући да је спорт основа да се дјеца одвоје од улице и криминала.

Ђоковић је рекао да је рођен у „малој, али поносној земљи“, која је прошла кроз тешко вријеме, при чему је спорт, како је навео, био тачка која је значила охрабрење и јачање самопоуздања код младих људи.

„Међународни дан спорта ће промовисати ширење фер-плеја, тимског рада и поштовања противника. Свако успјешно друштво је базирано на тим основама“, указао је најбољи српски и свјетски тенисер.

Он је додао и да спорт за дјецу широм свијета може да значи „одвајање од улице, дроге и криминала“.

„Спорт је често охрабрење за дјецу да вјежбају и сањају. Али, то нису само трофеји и медаље, већ такмичење и надоградња као пут ка бољим појединцима и бољем друштву“, истакао је Ђоковић.

Предсједник Међународног олимпијског комитета Жак Рог честитао је земљама чланицама ГС УН на усвајању резолуције, посебно захваливши генералном секретару Бан Ки Муну и предсједнику Генералне скупштине Вуку Јеремићу.

Он је казао да спорт данас у свијету служи промоцији мира, што су, како је истакао, „и олимпијски идеали“.

„Спорт помаже младим људима да стекну самопоуздање и алтернтаива је конфликтима и деликвенцији, а помаже и да млади људи наставе своје школовање“, закључио је Рог.

Предсједник ГС УН Вук Јеремић рекао је након усвајања резолуције о проглашењу Међународног дана спорта да се у спорту исказују највриједније особине код људи, попут истрајности, поштовања дисциплине и личног интегритета и фер плеја.

Према његовим ријечима, ради се о историјској резолуцији, јер спорт има јединствену моћ да мобилише, привуче и инспирише људе широм свијета.

„Спорт нас инспирише да превазилазимо властите границе“, оцијенио је Јеремић и додао да се спортски програми користе да се пошаље порука о превенцији од ХИВ-а и АИДС-а, смањи број гојазних, и да се промовишу здраве навике код дјеце и одраслих и обезбиједи родна равноправност.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *