Вијести, Православље

Украјинска православна црква саопштила о новим нападима на њене објекте

РАСКОЛНИЦИ И НАЦИОНАЛИСТИ У ПЕТ УКРАЈИНСКИХ ОБЛАСТИ СИЛОМ ЗАУЗЕЛИ 18 ЦРКАВА УПЦ-МП

         НОВИ напади на верске објекте канонске Украјинске православне цркве догодили су се у Волињској о Ровенској области, где је последњих месеци већ забележено осам случајева вандализма.

         Ово је објављено на сајту УПЦ Московске патријаршије.

         Тако су вандали јутрос поломили врата у Воскресењској саборној цркви у граду Ковељ (Волињска област), наведено је на сајту.

         Такође у ноћи на 9. фебруар непозната лица су поломила ограду и разбила стакла у цркви светог Јована Богослова у селу Демидовка (Ровенска област).

         „По мишљењу свештенства Ровенске епархије, ова агресија је изазвана неоснованим оптужбама против УПЦ-МП – наводи се на сајту.

         – Оштећење цркве полицијски органи су оквалификовали као умишљајно кривично дело.

         Протеклих месеци у Ровенској области вандали су оштетили осам цркава, још две цркве, укључујући цркву у историјско-меморијалном комплексу „Бабиј Јар“, запаљене су у Кијеву.

         Председник Одељења за спољне односе цркве УПЦ-МП митрополит лугански Митрофан 9. фебруара послао је писмо генералном секретару Савета Европе Торбјорну Јагланду, као и комесару СЕ за људска права и председнику Европске комисије за борбу против расизма и нетрпељивости.

          својим писмима он је навео случајеве насилног заузимања, паљења и напада на цркве, као и „поједине дискриминаторске одлуке локалних органа власти према верским заједницама“.

         Уз писма је приложена документација које потврђује те случајеве.

Украјинска православна црква саопштила о новим нападима на њене објекте

Украјинска православна црква саопштила о новим нападима на њене објекте

Раније је Синод УПЦ саопштио да су националисти и расколници у последње време силом заузели 18 цркава у Кијевској, Лавовској, Тернопољској, Волињској и Ровенској области.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *