Православље

Светосавске свечаности

027741

Светосавске академије синоћ су се одржале у Бијељини, Требињу и Приједору, а данас у Бањалуци.Прексиноћ је светосавска академија одржана у београдском Сава центру, одакле је поручено да светосавље треба да буде основна порука и за вријеме у којем живимо.

Свети Сава као личност може бити узор не само вјерницима него и другима. Он јесте свештеник, али је био и миротворац и просвјетитељ и први човјек са наших простора који је имао међународни углед, истакао је у бесједи др Владислав Топаловић, професор Богословског факултета из Фоче, на Светосавској академији која је вечерас одржана у Бијељини.

Академију поводом обиљежавања Светог Саве, нашег светитеља и просветитеља организовала је Светосавска омладинска заједница епархије зворничко-тузланске.

У програму су наступили хор „Свети Ђорђе“, ансамбл „Бисерница“, оркестар хармоника Оновне школе „Алекса Шантић“ из Угљевика и бесједници, рецитатори и говорници Правног факултета.

У приједорском позоришту одржана је Светосавска академија.Истоимене повеље и новчане награде уручене су најистакнутијим просвјетним радницима у пртеклој школској години. То су уједно и највећа признања градске управе, а прослава Светог Саве у Приједору биће настављена Светосавским балом.

У Требињу , у организацији града и требињске црквене општине, почеле Светосавске свечаности.

У Дому културе, Светосавска академија, на којој ће о првом српском просвјетитељу, Светом Сави, бесједити владика захумско – херцеговачки и приморски Григорије.

На академији ће бити уручена повеља града Требиња, академику професору др Предрагу Пешку.

Светосавске свечаности биће настављене сутра, на Савиндан, пригодним културно – умјетничким програмом, који ће извести ученици требињске Гимназије „Јован Дучић“.

У Бањалуци ће сутра бити одржана Светосавска академија на којој ће наступити мјешовити и дјечији хор Српског пјевачког друштва „Јединство“.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, благословиће скуп, док ће бесједу „Свети Сава и Срби у 21. вијеку“ говорити протојереј Љубивоје Стојановић.

Чланови хора „Јединство“, којим ће дириговати Немања Савић, извешће дјела познатих композитора, а као солисти наступиће Биљана Керкез и Кристина Ивановић.

У програму ће учествовати и полазници православног вртића „Анђелак“ и хор свештеника Епархије бањалучке.

Светосавску академију организују Српска православна црквена општина Бањалука, Град Бањалука, Културни центар Бански двор и Српско пјевачко друштво „Јединство“.

Коментариши чланак

Коментара