Вијести, Православље

Свети Климент

Свој православној браћи сретан свети свештеномученик Климент! Браћи Србима којима је крсно име сретна слава! На многаја љета!:

Родом је био из града Рима из дома високородна човека Фауста и његове жене Матидије. Ово двоје људи беху незнабожци и клањаху се идолима. Имали су они још два сина, близанце Фауста и Фаустијана, а најмлађи међу њима био је управо Климент.

Овај светац живеше у доба светих апостола. Његова мајка, Матидија, са своја два старија сина крену на пут, али их задеси невреме на пучини и брод се потопи, али по промислу Божјем, они остадоше живи, али једни за друге незнадоше. Дечаке је пронашла нека жена, по имену Јуста и одгаји их и ишколова, а они потом, сазнавши за проповедање Јевађеља из уста светог апостола Петра, пођоше за њим. Њихов млађи брат, Климент, за све то време је живео са оцем у Риму, не слутећи каква је несрећа задесила њихове најмилије. Трудио се отац да пронађе своју децу и жену, али без успеха. Након неколико година и он напусти Рим и свог најмлађег сина и оде у свет живећи као просјак.

Кренувши на пут у Сирију, апостол Петар посла браћу близанце испред себе, а Климента поведе да му прави друштво. Уз пут Климент му укратко исприча несрећу своје породице, нашта се свети Петар јако ражалости. Но како се ништа не дешава случајно, већ по промислу Божјем, тако лађа којом су пловили пристаде на неко острво и ту пронађоше његову мајку, Матидију, а потом и браћу, а напослетку и оца. И састави Бог поново ову породицу, која схвати да је Бог једини и Истинит, а не идоли којима су се они клањали. Прихватише сви хришћанску веру, и као новокрштени хришћани врате се у Рим. Климент остаде веран апостолу Петру, те га он постави за епископа Рима. Са великом ревношћу је управљао епископ Климент Црквом Божијом. Молитвом својом и проповедањем превео је он многе у хришћанство, те због великог броја верних подиже 75 цркви. Да не би даље ширио Христову веру, непријатељи његови га осудише на смрт и утопише га у мору, са каменом око врата. Мошти његове су извађене тек за време Светих Ћирила и Методија. Чудно дејство од његових моштију одликује се у исцељењу многих болесних, како телесно тако и духовно. Нека нам је свима на спас и оздрављење молитва Светог Климента, Господу нашем Исусу Христу.

Тропар (глас 1):
Мученик твој Господи Климент во страданији својем вјенец пријат нетљениј от тебе Бога нашего; имјејај бо крјепост твоју мучитељеј низложи, сокруши и демонов немошчнија дерзости; того молитвама спаси души нашја.

Свети Климент.

Свети Климент.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *