Православље

Сутра почиње Великогоспојински пост

028934

За православне вернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице – Велике Госпојине, који се слави 28. августа.

Великогоспојински пост увијек почиње на Свете мученике Макавеје, 14. августа, и траје 14 дана. Установљен је у славу Успенија Пресвете Богородице, када се обиљежава дан када се Богородица успела на небо.

Пост у хришћанству не значи само одрицање од мрсне хране и пића, већ првенствено има духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, ријечи и дјела, те појачању молитви и доброчинстава.

Током овог поста за исхрану се користи биљна храна припремљена на води, осим суботе и недјеље када је дозвољена употреба уља и вина. Риба се у току овог поста једе само на празник Преображења Господњег, 19. августа по новом календару.

Некада су током овог поста, који се убраја у строге постове, биле забрањене јавне приредбе и спектакли.

Осим једнодевних постова, сваке сриједе и петка, и осим месопусних седмица, те празника Усековања главе Светог Јована Крститеља и Крстовдана, Српска православна црква прописује четири велика поста међу којима су, осим Великогоспојинског, Велики или Часни пост, Божићни и Петровски.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *