Православље

Скандалозно: Атеисти Србије ставили лик Светог Саве на геј заставу

sveti-sava-ateisti

Атеисти Србије су најавили трибину “Растко Немањић – просветитељ Од мита до стварњости?” плакатом на којем се лик Светог Саве налази на геј застави дугиних боја. Ово је изазвало оштру расправу на Фејсбуку…

Незадовољство због одржавања трибине заказане за 7. фебруар у Дому омладине, можда, најбоље илуструју сами коментари: “Маму вам ј…. комунистичку”, “Семе вам се затрло! Нашло се друштво: педери, лезбијке и атеисти. Треба да вас је срамота што таквога просветитеља пљујете и правите од његове жртве и оставштине шалу”.Неки су отишли тако далеко са претњама да су написали како се “спремају батине”.

Оних, који су се нашли на страни Атеиста, у овој својеврсној размени мишљења било је далеко мање, а бранећи своје ставове, углавном су писали како је слика Светог Саве испред геј заставе ништа друго до “слобода уметничког изражавања”.

Двери су оцениле став Атеиста Србије, као још једну у низу провокација, додајући да ће поднети кривичне пријаве против организатора ове увредљиве трибине.- Свим законским силама трудићемо се да забранимо вређање верника, а њих је 80 одсто у Србије – поручили су из Двери.

“Не отказујемо трибину!”Атеисти, међутим, ни не размишљају о отказивању трибине: Нико не планира било кога да вређа, већ само да разбије мит о Светом Сави као просветитељу, јер он то није био – изјавио је председник Атеиста Србије, Марко Екмеџић.

Трибину организују управо зато што се нико није озбиљније бавио овом темом. Организатори најављују да ће покушати да укрсте критичка мишљења историчара, верских аналитичара и просветних радника о оправданости и моћи култа који је у Србији након 1990. године преузео примат и над црквеним учењем о Исусу и постао незамењиви део националистичког и квазипатриотског фолклора.

Разговор и анализа историјских чињеница и митова о Растку Немањићу, владару, свештенику и политичару и светом Сави, “оцу” Српске православне цркве и “творцу српске државе”.

На трибини ће говорити Мирко Ђорђевић, верски аналитичар, Дамјан Павлица, новинар, Милорад Томанић, историчар и аутор књиге “Српска црква у рату и ратови у њој”, као и чланови удружења “Атеисти Србије”.

(Вести)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *