Вијести, Православље

Руски патријарх Кирил се молио да не буде рата између Русије и Запада

ОСВЕШТАО ЦРКВУ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ ЗАХВАЉУЈУЋИ КОЈЕМ СЕ НИЈЕДНА НАЈЕЗДА СА ЗАПАДА НИЈЕ ЗАВРШИЛА ПОБЕДОМ

  • „Молимо се, нарочито овде, да Александар Невски чува Русију од напада, да никада – нагласио је Кирил у Калињинграду – не буде никаквог рата између Русије и Запада, да нас нико не плаши тим ратом и да никад не посустанемо у одбрани живота нашег народа“

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил освештао је цркву Александра Невског у Калињинграду и молио се за мир у целом свету. 

        После литургије у новоосвештаној цркви поглавар РПЦ је истакао да није случајно што ће храм на западној граници Русије носити име благоверног кнеза Александра Невског.   

         „Свети благоверни кнез Александар Невски учинио је све да се ниједна најезда са Запада не заврши победом“ – нагласио је руски патријарх.

        Он је напоменуо да је Александар Невски одбијао нападе, „до ногу потукао непријатеља и зауставио оно што се у свести многих на Западу сматрало крсташким ратом“. 

        Сећање на светог благоверног кнеза не бледи у нашем народу, рекао је патријарх Кирил.

         „И на неки посебан начин то сећање постало је још у годинама Великог отаџбинског рата, а затим и на истеку XX века и почетком XXI века, када су многи Руси схватили да Александар Невски није просто херој и велики владар; то је име Русије, симбол Русије, зато што је цео његов живот био прожет и страдањем, и радошћу, и неизмерном тугом, и духовним победама, и земаљским победама“. 

Кирил освештао цркву Александра Невског у Калињинграду

Кирил освештао цркву Александра Невског у Калињинграду

„Молићемо се, нарочито овде, да Александар Невски чува Русију од напада, да никада не буде никаквог рата између Русије и Запада, да нас нико не плаши тим ратом и да никад не посустанемо у одбрани живота нашег народа“ – рекао је руски патријарх после литургије у новоосвештаном храму.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *