Вијести, Православље

Руски патријарх: Црква никада није била слободна као што је данас

КИРИЛ: ОВО У УКРАЈИНИ СТРАШНИЈЕ ЈЕ ОД АГРЕСИЈЕ ЈЕР ЈЕ – УНУТРАШЊА АГРЕСИЈА

  • Руски патријарх у проповеди поводом освећења храма посвећеног Светом кнезу Владимиру: „Данас живимо у условима потпуне религиозне слободе. Црква никада није била слободна као што је данас. Не верујте онима који говоре о срастању цркве са државом, о потчињености патријарха државној власти. Наша црква никада ниједну одлуку није донела по налогу власти. Ми имамо пуну слободу какву можда нема нико у свету”

        

У ХАРКОВУ – великом рускојезичном граду на североистоку Украјине – одржан је Сабор Харковско-Полтавске епархије Украјинске Аутокефалне православне цркве.

         На сабору је архиепископ харковско-полтавски Игор предложио да се та црква одрекне православља и да се прикључи Украјинској грко-католичкој цркви.

Мања од две неканонске православне цркве Украјине одлучила да се прикључи унијатима

         Предлог је био једногласно прихваћен. Вернике те цркве – нико ништа није питао.

         Украјинска аутокефална православна црква је трећа по броју верника православна црква у Украјини. Формирана је одмах после Другог светског рата, али је неканонска јер је друге православне цркве никада нису признале.

         О  црквеном расколу у Украјини говорио је данас поглавар Руске православне цркве Кирил. За време проповеди – након освећења храма посвећеног Светом Кнезу Владимиру у Москви:

         „Сви видимо каква се колосална опасност наднела над Украјину која је важан део, средиште историјске Свете Руси. Поново се ради на подели Цркве. Једном од таквих раскола напунило се више од 400 година. Имам у виду Брестску унију из 1596. године која је довела до појаве гркокатоличке цркве. Тај раскол а и сви каснији усмерени су на поделу народа. Ово што се сада догађа у Украјини страшније је од сваке агресије! Зато што је то – агресија изнутра.

         Око те агресије – нагласио је патријарх Московски и целе Руси – окупили су се несрећни и заблудели људи чији разум је помрачен национализмом, али верујемо да ће наша јединствена Црква, као и у време кнеза Владимира, помоћи исцељењу свих рана и болести народа.

Руски патријарх Кирил

Руски патријарх Кирил

Руски патријарх је у проповеди говорио и о односу цркве и друштва у Русији:

„Данас живимо у условима потпуне религиозне слободе. Црква никада није била слободна као што је данас. Не верујте онима који говоре о срастању цркве са државом, о потчињености патријарха државној власти. Наша црква никада ниједну одлуку није донела по налогу власти. Ми имамо пуну слободу какву можда нема нико у свету”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *