Православље, Свијет

Руски и грузијски патријарх: Прерано је за сазивање Свеправославног сабора

kiri

Предстојатељи Руске и Грузијске православне цркве – патријарси Кирил и Илија Други – на сусрету у Москви сложили су се да је сазивање свеправославног сабора бесмислено све док не буде постигнута сагласност свих помесних цркава о конфликтним питањима.

„Дотакли смо питање о Светом Сабору који треба да се одржи у будућности. Сматрам да смо дошли до јединственог става да нема смисла сазивати сабор све док се не регулишу спорна и отворена питања између православних цркава” – саопштио је грузијски патријарх који се налази у званичној посети Москви.

На састанку са Илијом Другим патријарх Московски и целе Руси, Кирил, рекао је да форсирање одржавања Сабор без потребне припреме може довести чак и до компликовања међуправославних односа.

Идеја сазивања свеправославног сабора родила се пре пола века. Тада је било одређено десет тема о којима би се разговарало.

Тренутно су неусклађени ставови о две теме: давању аутокефалности (самосталности цркви) и диптиху (званичном поретку помињаа православних цркава).

За што скорије сазивање Свеправославног сабора изјаснили су се представници Константинопољске, Александријске, Јерусалимске, Кипарске, Антијохијске и Грчке православне цркве.

Коментариши чланак

Коментара