Православље

Русија и Грчка: од јединствене прошлости ка јединственој будућности

Визит Патриарха Кирилла в Грецию
Грчка је дочекала патријарха Кирила. Првојерарх РПЦ је у званичној посети Грчкој цркви. Посета московког пастира обухвата Атину, Солун, Верију и Атос. Данашња посета је не само званична, већ је она истовремено гест пријатељства ради подршке становницима Грчке.

Русију и Грчку повезује хиљадугодишња историја. О духовној вези два народа је говорио Патријарх Кирил, када је стигао у Грчку.

Управо одавде су стигли у Русију људи, чију смо успомену светковали пре неколико дана – равноапостолни Ћирил и Методије, који су ударили темељ нашег писма.  Грчка је играла веома важну улогу у христијанизацији Русије. Нас зближавају духовне, културне везе, повезује нас заједничка борба за слободу и независност грчког народа. И данас нас повезује много тога.

Ове године Русија и Грчка обележавају 185. годишњицу успостављања дипломатских односа. Године 1958. је било формирано друштво пријатељства две земље. Данас та организација има други назив – Удружење културне и пословне сарадње с Грчком и Кипром – Филија. Међутим, њени задаци су исти – развој и учвршћивање срдачних пријатељских односа међу народима обе земље, – испричао је у интервјуу Гласу Русије председник удружења ванредни и опуномоћени амбасадор Георгиј Мурадов.

Ми се трудимо да пре свега покажемо грчком народу и грчком грађанском друштву да у Русији имају пријатеље, јер под утицајем западне идеолошке и информативне пропаганде то покушавају да избришу из свести Грка. Данас је за Грке веома важна наша морална, људска, хуманистичка подршка.

У тешком периоду економске кризе за грчку републику Удружење је пружало могућу подршку својој браћи у православној вери, између осталог, и у економском смислу, – прича руски дипломата.

2008.-2009. године ми смо предложили акцију с симболичним називом Подржи Грчку. Предложили смо руској јавности да обрати пажњу на грчку робу, које је у нашим радњама остало, нажалост, мало. Такође, узимајући у обзир кризу на Блиском Истоку, предложили смо грађанима Русије да обрате пажњу на летовалишта Грчке. Туризам је почео да се развија.

Један од првостепених задатака организације је брига и подршка сународника, који се привремено налазе или живе у Грчкој. За њих се у различитим градовима републике отварају течајеви за руски језик, као и културни и пословни центри. Влада Грчке такође ради све, што је могуће, да Руси и досељеници из бивших република СССР-а не би заборавили своју културу и духовне традиције.

Амбасадор посебно истиче да у Грчкој, вероватно као ни у једној другој земљи, нема супротстављања руске и грчке културе. Много знамо о култури једних и других, много тога морамо да научимо. Морамо чешће да будемо заједно да би боље схватили наше културе. Није реч о политичким, економским и војним савезима. Морамо да будемо заједно у души, – сматра Георгиј Мурадов.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *