Вијести, Православље

Разрешен владика канадски Георгије

Владика Георгије привремено је разрешен управљања Епархијом канадском, коју ће до окончања канонског поступка водити патријарх Иринеј. Коначну реч о одговорности владике даће на предстојећем мајском заседању Свети архијерејски сабор.

Одлуку да епископа Георгија удаљи са трона у Канади донео је Синод СПЦ, после седнице на којој је разматран извештај комисије која је извршила контролу финансијског пословања и укупног стања у његовој епархији. Црквени тим којим је управљао владика рашко-призренски Теодосије саставио је извештај од 160 страна, који је достављен члановима Синода. У њему су констатовани бројни пропусти и финанансијске злоупотребе у раду епархије, као и низ проблема између владике и свештеника и верника у Канади.

Седници која је одржана у Патријаршији присуствовао је и сада разрешени владика Георгије, који је члановима Синода поручио да – поднесу оставке. Он је најавио жестоку одбрану на предстојећем заседању „црквене скупштине“, којој ће доставити документацију из које се, како је рекао, види да у Канади ниједан долар није проневерен.

– Наискреније вам саветујем да оставке поднесете сада, па да Сабор на миру расправља о новом саставу Синода – у оштром тону рекао је владика Георгије.

– Боље то урадите тако, мирно, него са буком и прашином, што је метод који сте сами увели. Јер тако ће и бити. Ја немам шта да изгубим, а ви размислите имате ли и ви шта да изгубите. Ово није претња, већ чињеница, која ће се десити и која се већ догађа.

Владика Георгије

Владика Георгије

Обраћајући се директно митрополиту црногорско­­-приморском Амфилохију, Георгије је рекао да је Амфилохијева митрополија без писаних трагова присвојила чак 195.000 долара. Овај износ уплатили су верници из Канаде, између осталог и за иконостас цркве у Бару, за шта никада нису добили потврду или признаницу.

– За ово имамо доказе који ће бити изнети јавности на увид. Тако ће се видети чије финансије треба прегледати и чије пословање истраживати – нагласио је владика Георгије у обраћању Синоду.

Канцеларија Светог Синода саопштила је да је привремену управу над Епархијом канадском као администратор преузео лично патријарх Иринеј. У овом послу помагаће му епископ рашко-призренски Теодосије и владика западно-амерички Максим.

(Вечерње Новости)

Извор: Србин.инфо

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *