Православље

Радун, Балабан: Пророци Енох и Илија или панк перформанс Амфилохија и Атанасија

480883-protest-za-kosovo-100513-ras-foto-djordje-kojadinovic-092

Контроверзан наступ, такорећи православни перформанс, митрополита црногорско-приморског Амфилохија на протесту у петак је усталасао јавност.

Иако је пре неколико дана портпарол Српске Православне Цркве владика бачки Иринеј рекао да представници СПЦ „неће учествовати ни у каквом организовању демонстрација поводом потписивања Бриселског споразума Београда и Приштине, али неће ни забрањивати било чије учешће”, митрополит Амфилохије се појавио на бини. Он је, пренели су медији, на почетку митинга служио „молебан за упокојење владе”. „Била је то јектенија за упокојење владе и Скупштине Србије и њихово васкрсење”, објашњава за „Политику” митрополит Амфилохије. „Те јектеније се говоре за духовно здравље и васкрсење. Нема ту ништа необично ни неприкладно, само је прилагођено овом историјском моменту.” Митрополит је то објаснио тако да „У влади треба да умре оно што је болесно, а да васкрсне оно због чега постоје влада и парламент”.

 

Он је рекао да се моли за упокојење владе и Скупштине Србије, да им се опрости сваки грех, вољни и невољни, и помолио се за „васкрс Косова и Метохије, целе Србије и рода српског.” Према његовим речима у току је „наставак нацифашистичке окупације” Косова и немачког продора на исток. Он је позвао представнике власти, које је оптужио за предају Косова, да „дају имање свога оца, а не Косово”. „Јуче је обележен дан победе против нацифашизма и добро је да то Европа слави, али није добро што Европа, која слави победу над Хитлером, наставља нацифашистичку окупацију Косова”, рекао је Амфилохије.

Умировљени владика Атанасије (Јевтић) рекао је, говорећи о државном врху Србије, да су „ова тројица на власти издајници који верују у гаранције НАТО-а”. „Дачић каже да је за реалну и земаљску политику, не интересује га небеска, тако је говорио и Ђинђић, а како је завршио нека Бог суди”, рекао је Атанасије. Он је навео и да власт не верује у Бога него у погубну митологију Европске уније. „Нема земаљске Србије без небеске”, закључио је Атанасије. Поједини Артемијеви монаси и грађани прекидали су Атанасијев говор увредама на његов рачун и повицима „издаја”, питајући га где је рашчињени епископ рашко-призренски Артемије, на шта је Атанасије одговорио: „Оставите њега, он је своје издајство обавио”.

Патријарх Иринеј оградио се у своје име и у име цркве од свих изјава и чињења митрополита Амфилохија и владике Атанасија на јучерашњем протесту.„Митрополит Амфилохије ме је питао да служи молебан у храму и ја сам се са тим сагласио. Све друго што је чињено ван храма је његова лична ствар и његов лични иступ иза којих не стојим ни ја, ни Синод, ни црква”, рекао је патријарх за Тањуг.
Ове двојице владика се одрекао Патријарх, то јест њихових изјава, медији су их жестоко осудили, како вероватно ни Тачија нису. Представници власти су били шокирани, «изненађени и увређени» оваквим иступом. Дачић је рекао да је то био неуобичајен и потпуно непримерен гест према држави у којој Црква и власт имају потпуно одвојене задатке. „Понекад се заиста запитам чиме је то наш драги Бог заслужио да га овакви представљају на земљи”.

„Пророци“ на делу

Два старца православна су направили потпуну диверзију и потпуно у засенак бацили све друге учеснике митинга. Тиме су истовремено засенили званичну поруке митинга, али су својом провокацијом привукли такву медијску пажњу какву овакав митинг без њих не би могао ни да сања. Кроз наступ Митрополита а нарочито јектеније за упокојење владе се демонстрира његов однос према овој влади – као „духовно мртве“ и „дубоко отуђене“ а са њом и елите у Србији. Једно је кад неког критикујете и говорите да греши или да је лош, а нешто савим друго када му симболички кажете да је духовно мртав човек због онога што чини.

Без двојице владика овај митинг би био без оне потребне енергије коју су му они удахнули. Неспособност патриотске опозиције, чија се улога и свела да саопштењима и оштру реторику којом ће наводно да заплаши власт, се показала и на овом митингу. Разједињени, разбијени у више колона они нису могли да се организују за заједнички наступ, а не само заједнички митинг. Штавише чини се да су испред себе „истурили“ старе владике и неке друге јавне личности, да се ваљда не би неком замерили. Неки су опет половично подржали овај скуп а други нису уопште нашли за сходно да позову своје људе да се придруже митингу. На тај начин су својом „панк провокацијом“ двојица старих владика искочили из очекиваног шаблона „контролисаног протеста“ и иако су изазвали лавину напада некако на свој чудан начин спасили овај прилично недовољно енегичан и „расут“ митинг. Они су показали како они виде идеју и праксу борбе за косовски завет, па макар били нападнути од власти и медија, али и китиковани од већине владика на предстојећем сабору.

Иако је овај чин српских владика готово све збунио, па иако су многи рекли да је то непримерено или пак да је то скандал, део јавности је то прихватио са симпатијама. При томе не мислимо само на оне који припадају православно и национално оријентисанима, већ и други којима је тај чин симпатичан јер је био „дрзак“. Ваљда су и владике желеле да оваквом провокацијом раздрмају јавност, па макар и многе окренули потив себе, да би људи јасније схватили њихову поруку. Они су желели да шокирајући, као шамаром, скрену пажњу на нешто што је њима јако битно – Косово. При том не толико као теориторија или историја колико као нешто што је и у темељима српског погледа на свет и односа према вери и традицији. Видели смо да су њихове речи озбиљно схватили и политичари од којих су неки то чак попут Дачића доживели као претњу или пак као узнемиравање. Осуде старих владика су природна реакција оних који су се осетили угроженим оваквим речима.

Чин Амфилохоја и Атанасија гледан и из историјске ретроспективе није толико необичан у овкиру библијске и хишћанске традиције. Знамо да су старозаветни пророци (али и новозаветни свеци) на прилично радикалне начине алармирали јавност, јеврејски народ, када је бивао заведен странпутицама паганизма или свакодневног хедонистичког живота те варан разним идеолозима овоземаљског раја, било да су они били власт или да су припадали разним маргиналним гупацијама. Нису се либили, као Свети Јован крститељ да разобличавају неморал власти, без обзира на могућу сатанизацију, па чак и угроженост живота. Прозивали су моћнике на власти, када су увиђали да понашање елите квари народ и прети његовом потпуном пропашћу. То и јесте смисао њиховог деловања, то и јесте смисао наступа српских владика – како су они видели своју мисију.

Они су уверења да су и данас и власт и опозиција, и елита и народ отуђени од сопствене традиције и удаљени од српског народа. Они су огорчени јер је наша елита постала потпуно опчињена овоземаљским митовима ЕУ раја, и при томе за собом води и народ. Опет њима се инати бунтовна омладина на маргини друштва која још не може да артикулише свој отпор „променама“ и он се за сада своди само на вербално противљење. Српска елита не жели да се одрекне комфора зарад борбе за Косово, и политика владе само следи доминантан дух елите који је на жалост постао присутан и у добром делу јавности. Наше старе владике виде ситуацију његошевским очима они пред собом виде народ који је замро, племе које сном мртвијем спава. Тако су двојица старих владика схватили свој задатак да разбуде свој уснули народ па макар и на овако провокативан начин. Биће занимљиво да се види и како ће друге владике оценити њихов „перформанс“ и да ли ће их доживети као пророке или панкере, уосталом и време ће показати ко је у праву. Најгоре би било ако би овај „скандал“ био узрок нових подела унутар цркве.

Медијски и политички угао

Са друге стране они који познају ову двојицу владика могли су и да претпоставе да ће се десити овако нешто. Они су и током деведесетих радили сличне ствари у време власти Милошевића када су и њега на сличан начин “шокирали”. Било је ту исто тако оштрих речи па су чак и анатеме падале.

Овај њихов наступ је гледано медијски изузетно успео, привукли су све медије, и што је још важније и велики део јавности је реаговао. Добар део мисли да су њихове изјаве донекле претеране, али се исто тако и не мали број њих са њима и слаже. Но чак и они којима је то било неукусно или претерано мисле да је њихов наступ био храбар и мангупски. А Срби воле храбре и духовите мангупе.

Такође можемо се запитати откуда та и таква реакција старих српских владика, кад на сличне одлуке ДС-а нису ни приближно тако реаговали. Неко би могао рећи да неко из СПЦ мора оштрије реаговати на споразум који јесте неприхватљив јер се прихвата независност Косова. Па је тако тај задатак пао њима у руке. Њих двојица су стари и немају разлога да се боје, а осим тога су ван Србије па су ван домета власти из Београда. Но то би значило да је постојао договор да врх цркве буде помирљив, а они као јастребови реагују како су реаговали. Но познајући српски менталитет и српску цркву сва је прилика да ту и није било координације “голубова” и “јастребова”, већ да је у питању њихов самостални наступ. Неки су склони да поверују дас у непримерене реакције Дачића, па и Вучића испровоцирале владике Амфилохија и Атанасија те довеле до “молебана за упокојену владу”.

Но, има и другачијих ставова о позадини оваквог благо речено неуобичајеног перформанса двојице православних владика. Теоретичари завере опет верују да је ово све било изрежирано да би са једне стране овим потезом црква ојачала свој пољуљани патриотски имиџ у радикалнијим круговима (чак и сузбила Артемијеве присталице), а са друге стране неки су убеђени да се оваквом превише директном провокацијом компромитује митинг против споразума из Брисела. По тој кафанској теорији завере они су овим иступом или испадом заправо помогли режиму да покрије и маргинализује митинг о Косову. Пажња јесте скренута са захтева са митинга на «јектенија» Митрополита и упозорење Дачићу да «размисли како је завршио Ђинђић». Но било како било многи су са симпатијама, па и они који не припадају патриотском и православном опредељењу, дочекали овакав православни „панк скандал“ двојице старих и у политичкој арени прекаљених владика.

 

Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *