Вијести, Православље

Путин позвао све стране у украјинском конфликту да прекину борбу

Све стране у Украјини треба одмах да прекину борбена дејства, изјавио је председник РФ Владимир Путин у сусрету са патријархом московским и целе Русије Кирилом, архијерејима руске православне цркве и представницима помесних православних цркава, који су се окупили на прослави 700. годишњице Сергеја Радоњешког у Сергијевом Посаду (70 километара од Москве).

Он је нагласио да у Украјини треба, што пре, да завлада мир.

Путин је рекао да је у контакту са украјинским председником и изразио наду да ће Петар Порошенко успети да предложи такав план регулисања ситауције у земљи, који ће довести до успостављања потпуног и трајног мира.

Председник РФ Владимир Путин у сусрету са патријархом московским и целе Русије Кирилом / © Photo: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Председник РФ Владимир Путин у сусрету са патријархом московским и целе Русије Кирилом / © Photo: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Преподобни Сергеј Радоњешки познат је по многим чудотворним исцељењима. Он је између осталог 1830. године предсказао великом руском кнезу Димитрију Донском победу над татарским ханом Мамајем, који је претио најездом на Русију.

ПРЕДСЕДНИК РФ ОЦЕНИО ДА СУ ЗАВЕТИ СЕРГИЈА РАДОЊЕШКОГ
КЉУЧ ЗА РАЗУМЕВАЊЕ ЊЕГОВЕ ЗЕМЉЕ

ДАНАС, на дан открића моштију преподобног Сергија, патријарх московски и целе Руси Кирил служио је празничну литургију у Тројице-Сергијевој лаври.

„Постаје јасно да је Света Рус неумирући духовно-морални идеал нашег народа и израз тог идеала, чија доминанта је – светост.

Зачуђује, али ако поставимо тако једноставно питање: „А где је још светост била основни и главни идеал живота људи?“ – не ради се о манастирима, о затвореним групама људи који су посветили свој живот служењу Богу, ради се о огромном народу“ – казао је поглавар РПЦ после литургије.

По његовим речима, они који су достизали светост, који су реализовали тај национални идеал, постајали су „хероји духа, подвижници, светионици“, а један од тих примера је преподобни Сергиј.

У петак је у Сергијев Посад стигао председник Русије Владимир Путин.

„Завети Сергија Радоњешког су кључ за разумевање Русије. За разумевање темеља – њених историјских традиција, јединства и повезаности. Управо у том јединству, у истини и правди, у нашим вековним вредностима је снага Русије, њена велика прошлост, садашњост и будућност“ – казао је Путин, говорећи на празничном концерту.

Он је истакао да Сергију Радоњешком припада заиста судбоносна улога у историји.

„Учитељ и творац Руси“ – тако је једноставно и сажето народ дефинисао велику мисију Сергија Радоњешког. Његове мудре и тврде речи учитеља биле су духовни ослонац и подршка у тешком периоду спољне најезде и унутрашњих раздора. Управо тада је изговорио пророчке речи:

„Љубављу и јединством ћемо се спасити“.

Тај позив, пун непоколебљиве вере, допринео је уједињењу руских земаља, заувек је ушао у душу народа, у наше историјско сећање“ – казао је председник Русије.

Путин је нагласио да су се величина и утицај личности преподобног Сергија одразили на више епоха.

„Он је био инспиратор патриотског, националног, моралног успона. Допринео је јачању православне цркве и изградњи манастира, који су били не само духовни центри, већ и праве тврђаве, чувари Русије“ – рекао је он.

По Путиновим речима, Тројице-Сергијева лавра, коју је основао преподобни Сергиј, има посебан значај.

„Она се с правом сматра православним упориштем, чистим извором вере и ризницом националне културе“ – нагласио је руски председник.

Извор: Глас Русије, Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *