Православље

Протест и хапшења испред цркве у Ђаковици

Окупиране територије – Тачијеви службеници ухапсили су двојицу учесника протеста у Ђаковици, који су негодовали због доласка православних верника у цркву Успења пресвете Богородице на Бадњи дан. Упркос протесту, бадњак је унет у цркву.

Група од неколико стотина шиптара покушала је јутрос да блокира улазак православних верника у цркву Успења пресвете Богородице у Ђаковици, негодујући због доласка расељених Срба из тог града, јавља дописник РТС-а.

Упркос протесту, група од 40 православних верника унела је бадњак у цркву. Улазак у порту омогућили су им Тачијеви службеници, који су удаљили окупљене од улаза у цркву.

Тачијеви службеници су потом ухапсили двојицу учесника протеста. Скуп су организовали Покрет „Самоопредељење“ и организација „Глас мајки“, у знак протеста због нерасветљене судбине чланова њихових породица, несталих у Ђаковици и околним местима током рата 1999. године

Православни верници, иначе расељене особе из Ђаковице, аутобусом су око поднева безбедно напустиле цркву у том граду и уз пратњу полиције стигли до манастира Високи Дечани и Пећке патријаршије.

Сестринство цркве пренело је јутрос дописнику РТС-а да је група шиптара блокирала долазак православних верника у цркву на Бадњи дан. Тачијеви службенци су обезбеђивали улаз у цркву у Ђаковици, а монахиње нису излазиле ни у двориште цркве.

Сестре су у цркви Успења пресвете Богородице без сметњи служиле јутарњу литургију, а онда се повукле у конак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *